Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 12. 2013. 10:06   >>  10:14 7

MILIĆ PORUČIO

Mediji moraju biti građanska svijest društva

Lider SNP-a Srđan Milić kazao je da Skupština Crne Gore želi da unaprijedi proceduru obraćanja građana parlamentu, te da redovno odgovara na zahtjeve za slobodan pristup informacijama, da omogućava učešće u radu predstavnicima zainteresovane javnosti i da redovno javlja medijima informacije o aktivnostima u zakonodavnom domu.

 

Milić je, naime, učesnik konferencije “Forum – građani, mediji, parlament”, u organizaciji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost, koja se održava u Narodnoj skupštini Srbije.

Lider SNP-a je podsjetio na početak rada inovirane internet prezentacije Skupštine krajem maja, koja je, kako je kazao, sadržinski obogaćena, modernizovana i dostupna. Tako predstavnici zainteresovane javnosti, kako je kazao, imaju mogućnost da učestvuju na sjednicama radnih tijela. 

“Na sjednicama radnih tijela od 31. januara do kraja jula održano je pet kontrolnih, 12 konsultativnih saslušanja, zabilježeno je učešće više od 120 predstavnika civilnog društva”, saopštio je Milić, dodajući da treba imati u vidu kolika je Crna Gora i koliko to znači.

Osnova za rad je memorandum o saradnji parlamenta i mreža organizacija civilnog društva za demokratiju i ljudska prava.

“U ovom periodu podnijeta su 44 zahtjeva za slobodan pristup informacijama organizacija, 95 odsto su zahtjevi koje su poslale nevladine organizacije (NVO)”, istakao je Milić.

Projekat “Otvoreni parlament” je, kako je ocijenio, pokazao puni smisao.

“Ne možemo govoriti o promjeni sistema vrijednosti, ako ne promijenimo one koji odlučuju. Ako političari ne budu radili na sebi i ne budu shvatili da nijesu tu samo zato što ih je neko izabrao, već zato što moraju da mijenjaju svijet u skladu sa svojom politikom, onda smo izgubili tu bitku”, poručio je Milić.

Prema njegovim riječima, predstavnici civilnog sektora svojim učešćem daju puni doprinos boljem kvalitetu zakonodavstvenog procesa, a posebno transparentnosti rada.

“Takođe, inicijative NVO su doprinos boljem kvalitetu rasprave, kao i saradnja parlamenta i organizacija civilnog društva koja rezultira usavršavanju i obuci poslanika i službenika Skupštine”, naveo je on.

Milić je podsjetio da je bilo projekata koje su u saradnji sa parlamentom pokrenule NVO, a onda je parlament kasnije nastavio sam da ih sprovodi.

“Još od 2006. godine su započeli procesi da se pojedini predstavnici NVO sektora odlučuju da uđu u politiku, da pređu u političare, ali još nije zabilježen slučaj da neko iz politike pređe u NVO”, kazao je Milić.

On je rekao i da mediji moraju biti građanska savjest društva.

“Da su ovu konferenciju organizovali štampani mediji iz Crne Gore, ja sigurno ne bih bio ovdje. Ja se zalažem za to da mediji ne mogu da budu subjekat koji oblikuje društvo”, poručio je Milić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније