Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 12. 2013. 19:35 >> 19:36
1

TELEGRAMI SAUČEŠĆA

Đukanović: Mandeli dugujemo najveću zahvalnost

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izrazio je danas, povodom smrti Nelsona Mandele, saučešće u ime Vlade i u svoje ime predsjedniku Republike Južne Afrike i Afričkog nacionalnog kongresa Džejkobu Zumi. Isto su učinili i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

 

"Mandelinom smrću svijet je izgubio jednog od najuticajnijih boraca protiv diskriminacije, apologetu ravnopravnosti i slobode i čovjeka koji je svojom hrabrošću, humanošću i mudrošću postao sinonim za najviše ljudske i moralne vrijednosti“,  navodi se u telegramu saučešća.

Premijer Đukanović u izrazu saučešća iskazuje uvjerenje da će zavještanje Nelsona Mandele kao i ideje za koje se borio "nastaviti da žive, nadahnjujući i obavezujući buduće naraštaje da grade jedan bolji, pravedniji i humaniji svijet“.

"Za ovu neprocjenjivu zadužbinu Mandeli dugujemo najveću zahvalnost“, navodi se u telegramu saučešća.

Vujanović je poručio da Mandelino djelo primjer čovječanstvu.

''Vama i građanima Južnoafričke Republike upućujem najiskrenije saučešće povodom smrti Nelsona Mandele. Svijet se suočio sa gubitkom jednog od najdosljednijih i najiskrenijih boraca za ravnopravnost i rasno pomirenje, čije djelo predstavlja primjer čovječanstvu. Dugogodišnja i beskompromisna borba za ljudsko dostojanstvo i sve oblike ravnopravnosti stvorila je, od Nelsona Mandele, simbol otpora i dosljedne borbe protiv ljudske diskriminacije i rasizma. Čovječanstvo, nažalost, ostaje bez velikog čovjeka čija je misija nemjerljivo doprinijela da ovaj svijet bude slobodniji, humaniji i bolji'', kaže se u telegramu predsjednika Vujanovića.

Saučešće je uputio i predsjednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

''Mandela je jedna od najvećih demokratskih ikona u istoriji. Njegova zaostavština nastaviće da služi kao svetionik nade generacijama prodemokratskih lidera, političara, aktivista i ljudima širom svijeta koji stree slobodi i jednakosti'', navodi se u saopštenju predsjednika parlamenta.

Krivokapić je saopštio da je, kao neko ko je svjedočio užasima nastalim zbog međuetničke netolerancije na Balkanu, na ličnom nivou bio inspirisan Mandelinom potragom za više pravednijim svijetom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније