Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

10. 11. 2021. 08:29 >> 12:05
8

RADUNOVIĆ

Nadam se da će razum pobijediti, status quo nikom ne odgovara

Poslanik u Skupštini Crne Gore i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović nada se da će razum pobijediti i da će većina koja je pobijedila na izborima 30. avgusta prošle godine napraviti novu Vladu. On je istakao da je neophodno što prije doći do rješenja, jer status quo, kako dodaje, ne odgovara nikom. Radunović je dodao da za nekoliko dana očekuju zvanične odgovore o novoj Vladi.

Radunović je u Prelistavanju štampe u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore podsjetio da je do petka rok predstavnicima parlamentarne većine da se izjasne da li su za ideju da se pravi nova Vlada i da se na taj način prevaziđe duboka kriza u kojoj se Crna Gora nalazi.

Jedan od lidera DF-a je kazao da se nada da će razum pobijediti i da će većina koja je pobijedila na izborima 30. avgusta prošle godine napraviti novu Vladu jer se sa drugim opcijama, napominje, već pokušalo.

"Pokušali smo i sa ovom vladom, dali smo joj šansu, nije se pokazala kako treba, dali smo šansu rekonstrukciji. Dva čovjeka iz ove vlade su učestvovala na izborima to su premijer i predsjednik GP URA, ostali što god da urade dobro, ako urade nešto loše vrate, vratiće se na stari posao, a nama koji smo glasali u Skuštini za ministre ostaje da se pravdamo građanima na izborima. To moramo da promijenimo", kazao je Radunović.

Na priču o rekonstrukciji Vlade potrošeno dosta vremena, kazao je Radunović i dodao da su iz tog razloga razgovori o novoj Vladi oročeni na 30 dana.

"Ne smijemo da trošimo vrijeme građana. Imamo situaciju gdje Parlament ne funkcioniše. Ne postoji drugi način da zaustavimo neke akcije ove Vlade a koje nam se ne čine kako treba, osim da ih blokiramo i da ih natjeramo da razgovaraju, tu mislim i na one koji podržavaju ovu Vladu a to su kolege iz URE. To je mogućnost koju nam nudi parlamentarni sistem", dodao je Radunović.

On je istakao da je neophodno što prije doći do rješenja, jer status quo, kako dodaje, ne odgovara nikom.

"I što god da se desi neka se desi što prije, to je naš razlog da se vrijeme ne troši. Mi smo sada inicijatori razgovora i nećemo dozvoliti neko eliko razvlačenje", kazao je Radunović.

Na pitanje da li su dobili neki odgovor na ponudu o formiranju nove Vlade Radunović je kazao da postoje neformalni razgovori.

"Ne bih o tome jer mogu da pokvarim razgovor a to i nije ni korektno. Za nekoliko dana očekujemo zvanične odgovore", kazao je Radunović.

Današnju posjetu zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju SAD-a Gabrijela Eskobara Crnoj Gori Radunović smatra važnom za našu zemlju.

"To je važna posljeta za Crnu Goru. Razgovori sa Eskobarom su važni on će prenijeti važne poruke ali taj minimum suvereniteta morao da zadržmo i da najvažnije odluke donosimo na bazi volje naših birača. On i neće tražiti drugačije jer i on dolazi iz države koja je za nas pojam demokratije", kazao je Radunović.

Odgovore o novoj vladi kaže očekuje do petka a na pitanej da li će na njih uticati i posjeta Eskobara, Radunović je kazao "vjerovatno hoće na neke".

Na pitanje da li će biti izbora ako ne bude dogovora u roku od 30 dana kazao je da vjerovatno hoće.

"Jer ovo ovako ne može da opstane. Više niko u DF-a a mislim i Demokratama, nije spreman da trpi ucjene dva ili tri poslanika koji iz razloga što znaju da bez bilo kojeg poslanika ova vlast ne može da opstane oni to zloupotrebljavaju, kažu mi smo u Vladi, mi se pitamo deset puta više nego su nam građani dali snage i hoćemo da ovako ostane. Ne, ovako neće ostati. Vidjećemo kakva će biti opcija i kako ćemo. Produženje blokade Parlamenta je najprostija stvar i to znači da ništa se u Crnoj Gori neće moći završiti dok se ne dozovu pameti oni koji politički odlučuju u Crnoj Gori", kazao je Radunović.

On dodaje da bi u svakoj demokratskoj državi premijer odavno podnio ostavku ako bi ostao bez podrške.

"Takav slučaj je nezabilježen u evropskoj praksi. Mediji koji podržavaju ova tri poslanika do sada, nadam se da će i oni sada biti sa nama na istoj strani, ti mediji stvaraju atmosferu da ako neko pokrene povjerenje Vlade pa za to nepovjerenje glasa DPS da je to ne znam kakvo čudo, to su istu ljudi koji su sa DPS-om i glasali ko zna koliko stvari, između ostalog rezoluciju o Srebrenici i druge stvari za koje DF nije bio", kazao je Radunović.

On je dodao da su i izbori opcija ako ne dođe do dogovora.

Na pitanje da li bi rušili vladu sa DPS-om kaže da je neće rušiti sa DPS-om već će iznijeti svoj stav, ako to bude posljenja opcija.

"Ubjedljivo najlakša opcija za izlazak iz krize je da postojeća većina bez izlaska na izbore donese odluku u skadu sa potrebama Crne Gore. Nismo mogli da napravimo rekonstrukciju jer je bilo opstrukcija da ne mogu političari da uđu u Vladu. Ne želimo ovakvu Vladu. Dvije su opcije ostale, nova Vlada ili neželjeni izbori. Nijesmo mogli da napravimo rekonstrukciju jer je bilo opstrukcija da ne mogu političari da uđi u Vladu. Mi ne želimo istu ovakvu Vladu. Kvazi ekspert umjesto starog kvazi eksperta nam treba. To je otpalo kao opcije, ostale su dvije - nova Vlada ili neželjeni izbori. Ako neko ne bude od 41 poslanika za novu Vladu sa nama koji smo dobili izbore, onda želi izbore i neku drugu vladu sa nekim drugim. DPS im neće moći pomoći i apsolutno nema nikakvu šansu da se vrati na vlast", zaključio je Radunović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније