Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Beta [ R.B. ]

12. 11. 2021. 14:21   >>  14:23

PISONERO PORUČILA

"Prioriteti EU ogledaju se u izvještajima EK o kandidatima"

Izvještaji Evropske komisije nude fer i strogu procjenu stanja u zemljama kandidatima za članstvo u EU, kao i detaljne preporuke, a vladavina prava i dalje je ključna u pristupnom procesu, rekla je danas za Euraktiv Srbija i Betu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Na molbu da prokomentariše neke kritike da je ton u izvještajima iz ovogodišnjeg paketa proširenja kada je riječ o vladavini prava ublažen, Pisonero je istakla da se "prioriteti EU na Zapadnom Balkanu u punoj mjeri odražavaju u izvještajima koji imaju za cilj da ohrabre region u sprovodjenju različitih reformskih procesa" i da je "proširenje i dalje proces zasnovan na zaslugama".

"Vladavina prava je temelj evropskih vrijednosti i osnovni uslov u procesu pridruživanja", rekla je Pisonero.

Ona je podsjetila da je Evropska komisija prošle godine usvojila revidiranu metodologiju proširenja koja je fundamentalne reforme, posebno vladavinu prava, postavila u još većoj mjeri u središte procesa i angažovanja EU.

Kako je istakla, procjena napretka zemalja na reformskom putu ka EU predmet je dugog i temeljnog procesa a konačnu odluku donosi koledž komesara, što je bio slučaj i sa ovogodišnjim izveštajima.

"Evropska komisija je snažno posvećena unapređenju procesa pristupanja Zapadnog Balkana i nastavićemo da podržavamo svih šest partnera u ključnim političkim, institucionalnim, društvenim i ekonomskim reformama za napredak na putu ka EU", navela je Pisonero.

"Fokus na osnovnim (vrijednostima) je dodatno ojačan novom metodologijom, što se reflektovalo u našim izvještajima", rekla je Pisonero.

Prema njenim riječima, izvještaji su zasnovani na "inputima" iz različitih izvora, uključujući doprinose vlasti, članica EU, izvještaje Evropskog parlamenta i informacije međunarodnih organizacija i lokalnih organizacija civilnog društva.

Kako je dodala, članice EU bile su aktivno uključene i konsultovane tokom procesa, davale su doprinos i ekspertizu, uključujući preko svojih ambasada na terenu.

"Opet, glavni cilj izvještaja je da ohrabrimo zemlje naše partnere da nastave da napreduju sa neophodnim reformama koje ih približavaju EU, koje su prije svega u interesu ljudi", zaključila je Pisonero.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније