Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ N1 ]

12. 11. 2021. 18:20   >>  18:22 2

ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU

Nesuglasice među balkanskim partnerima kočnica za region

Politička situacija na Zapadnom Balkanu posljednjih mjeseci je "sve izazovnija" uz produbljavanje političke krize u Bosni i Hercegovini, tenzije na sjeveru Kosova kao i međupartijske podjele u Crnoj Gori koje "parališu politički sistem" u toj zemlji, ocjenjuje se u dokumentu o kojem će se raspravljati na sastanku šefova diplomatija EU u ponedjeljak u Briselu. U dokumentu, koji je pripremio kabinet visokog predstavnika EU Žozepa Borela i u koji je Radio slobodna Evropa (RSE) imao uvid, ocjenjuje se da "nesuglasice među zapadnobalkanskim partnerima koče sprovođenje regionalnih integracija".

Najavljuje se, kako navodi RSE, jačanje političkog angažovanja u regionu i s tim u vezi spominju se učestale poste ministara inostranih poslova iz država EU, obavještavanje zemalja regiona o diskusijama koje se vode na nivou EU, kao i sastanci Borela sa liderima regiona.

Na sastanku Savjeta EU za spoljne poslove najavljena je rasprava o prilikama na Zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na BiH i odnose Srbije i Kosova, ali, kako navodi RSE, neće biti usvajani zaključci o regionu.

Kada je riječ o odnosima Srbije i Kosova, u dokumentu pripremljenom za sastanak, navodi se da je atmosfera oko dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova „i dalje izazovna“ i da „u posljednjih nekoliko mjeseci nije postignut dalji napredak“.

Nedavne tenzije nastale oko registarskih tablica za vozila koja na Kosovo ulaze iz Srbije, i rješenje koje je pronađeno dokaz je da dijalog može doneti rezulatate ako je podržan jasnim signalima od strane visokih zvaničnika EU i u bliskoj saradnji sa SAD, navoidi se.

Fokus, kako se dodaje, sada treba da bude na povratku na implementaciju neriješenih obaveza iz dijaloga, poboljšanju atmosfere konkretnim pozitivnim akcijama i radu na agendi koja je okrenuta budućnosti, odnosno sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

U dokumentu se takođe navodi da je potrebna kontinuirana podrška i angažovanje na visokom nivou država članica u odnosu na Beograd i Prištinu, kako bi se podržali napori visokog predstavnika Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine EU Mirolsava Lajčaka.

„Strane treba ohrabriti da se konstruktivno angažuju i ostvare pozitivne rezultate, uključujući regionalne sporazume u vezi sa zajedničkim regionalnim tržištem, i da se uzdrže od jednostranih akcija i retorike koja izaziva podele, posebno u vezi sa sjeverom Kosova“, podvlači se u dokumentu.

Iz kabineta Borela se priznaje da je vizna librealizacija za Kosovo poseban proces, ali se u dokumentu spominje da bi „unapređenje diskusija u Savetu EU o liberalizaciji viznog režima za Kosovo takođe doprinijelo poboljšanju kredibiliteta EU“ i moglo bi da pruži dalji podsticaj napretku Kosova na evropskom putu.

Naglo pogoršanje situacije u BiH od ljeta

U dokumentu koji je izradio Borelov kabinet se ocjenjuje da se politička situacija u BiH naglo pogoršala od ljeta.

„Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinijela je povećanju tenzija na terenu“, ističe se u dokumentu i dodaje da su državne institucije sada „efektivno blokirane“. U dokumentu se navodi da „treba učiniti sve kako bi se očuvala stabilnost BiH“.

„Prije svega, hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rješenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu“, navodi se u dokumentu i dodaje da je neophodno nastaviti zajedničke napore na nivou EU i SAD, jer je bliska koordinacija veoma važna.

Nedavno produženje mandata Saveta bezbjednosti UN za operaciju EUFOR Altea se smatra pozitivnim korakom ka očuvanju sigurnosti i stabilnosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније