Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Portal Vijesti ]

12. 11. 2021. 18:43 >> 20:50
28

ESKOBAR

"DF za sada nije partner Amerike"

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je danas završio posjetu Crnoj Gori, ponovio je da Vlada premijera Zdravka Krivokapića ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i da je njihov stav da ne treba da odlučuju o strukturi crnogorske vlade. U osvrtu na aktuelnu temu o rekonstrukciji vlade i mogući ulazak Demokratskog fronta (DF) u nju, Eskobar je u intervjuu za Televiziju Vijesti istakao kako je ta politička grupacija više usresređena na etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu, te da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona, zbog čega za sada nisu američki partneri.

"Naš stav je da SAD ne treba da odlučuje o strukturi Vlade. Naša uloga je da podstaknemo Crnu Goru da nastavi da napreduje na evropskom putu, da osnaži članstvo u NATO-u nastavi u borbi protiv korupcije. Naša politika uključuje pružanje podrške našim partnerima da to čine", kazao je on. 

To se ne odnosi na partnere koji se samo izjašnjavaju kao takvi, objašnjava Eskobar,  već na one koji su konkretnim koracima to dokazali.

"U vezi sa DF-om , iskreno govoreći raniji koraci nijesu baš najbolji. Oni su više usresređeni na etničke podjele nego na ekonomsku obnovu.U Skupštini su jedna od ključnih prepreka za usvajanje budžeta i zakona. Tako da se ne radi o tome šta kažu, već šta rade. Tako da ćemo pažljivo pratiti situaciju, ali za sada ne mogu reći da su naši partneri", kazao je specijalni izaslanik. .

Eskobar nije želio da govori o potencijalnim imenima onih koji bi se, kako iz vlasti, tako i iz opozicije mogli naći na listi američkih sankcija, navodeći da se ta odluka ne donosi lako.

"Ne donosimo laku odluku jer sankcije nisu temelj za naš odnos. Ne signaliziramo unaprijed namjeru uvođenja sankcija. Tako da neću spominjati konkretna imena", rekao je Eskobar.

On je rekao i da je djelimično tačna izjava šefa Kabineta predsjednika Crne Gore da tvit američke ambasade, u kome se naglašava zabrinutost SAD-a zbog ukorijenjene korupcije u zemlji, ne odražava suštinu i sadržaj susreta sa Milom Đukanovićem.

Eskobar je naveo i da je on dao potvrdu da tvit te sadržine može da se objavi.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније