Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

14. 11. 2021. 12:20   >>  12:21 10

NIKOLIĆ OCIJENIO

Eskobar jasno rekao da EU integracija nema alternativu

Borba protiv korupcije važan je uslov za uspjeh u evropskim integracijama i posao koji traži zajednički amgažman vlasti i opozicije, ocijenio je član Predsjednistva Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Komentarišući ocjenu specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da su SAD zabrinute zbog ukorijenjene korupcije u Crnoj Gori, Nikolić je rekao da je korupcija uvijek aktuelna tema, ne samo u crnogorskom društvu već i u mnogo razvijenijim državama sa dužom demokratskom tradicijom.

Nikolić je ocijenio da okolnost da je Crna Gora prošla period tranzicije, da je prešla iz socijalizma u kapitalizam da su građani živjeli u okruženju koje je bilo zahvaćeno ratom, imala svoju cijenu.

"U prvih 15 godina od obnove nezavisnosti radilo se na izgradnji institucija, ali to je proces koji zahtijeva vrijeme, i ne može se desiti preko noći. To je takođe posao koji traži zajednički amgažman vlasti i opozicije", kazao je Nikolić u intervjuu agenciji MINA.

On je istakao da, ako bivša vlast taj posao ostavila nedovršenim, da nova tek nije pokazala želju za unapređenjem institucija, već samo tendenciju da ih prilagodi svojim političkim potrebama.

Nikolić je rekao da najviši predstavnici sudske vlasti javno negoduju zbog pritisaka koje trpe od druge dvije grane vlasti, a sve to samo usporava borbu protiv društvenih anomalija, kakva je korupcija.

"Apsolutno smo svjesni da je to važan uslov za uspjeh u evropskim integracijama i da sve svoje kapacitete kao društvo moramo da iskoristimo kako bismo što prije postali članica EU", kazao je Nikolić, koji je i zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

On je rekao da je Eskobar iskusni diplomata koji poznaje region i razumije procese u njemu i da je tokom posjete Crnoj Gori glavnu poruku poslao građanima.

"Da put kojim se kreće naša država, već deceniju i po, a on vodi ka EU integracijama i usvajanju zapadnog sistema vrijednosti, nema alternativu, te da SAD stoje uz one snage koje podržavaju suverenu i građansku Crnu Goru", kazao je Nikolić.

On smatra da je važno imati u vidu da je Eskobar službu u regionu započeo još krajem devedesetih godina, u vremenu kad je Crna Gora zajedno sa tadašnjom agilnom američkom administracijom vodila bitku protiv istih aktera koji i danas rade na njenoj destabilizaciji.

"Izvjesno je da se njegovim imenovanjem za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Bijela kuća pod komandom predsjednika Bajdena, odlučila za energičniju i proaktivniju ulogu u regionu", ocijenio je Nikolić.

On je kazao da podršku Eskobara aktuelnoj vladi vidi kao "ohrabrenje koje se daje lošem đaku u cilju motivacije, ne bi li se popravio".

Nikolić je rekao da je svakome ko malo duže pamti, jasno da Crnu Goru potresa najozbiljnija politička i društvena kriza od obnove nezavisnosti.

"Ne samo što u prvoj godini mandata nove vlasti nije bilo pomaka na evropskom putu, o čemu svjedoči nikad gori izvještaj EK, već na sceni imamo razgradnju države, i to na zdravstvenom, ekonomskom, institucionalnom, pa i političkom planu", kazao je Nikolić.

On smatra da je najgore što je prostor za reforme toliko sužen, prvenstveno zbog izostanka političkog dijaloga vlasti i opozicije.

"Shodno tome, glavni naslov jednogodišnjeg učinka aktuelne vlasti je upadljiva promjena raspoloženja građana, koji razočarani postojećom, hoće neku novu vladu", rekao je Nikolić.

On je ocijenio da poruka Eskobara da Demokratski fronta (DF) nije partner SAD-u, nije ni nova, niti iznenađujuća.

Nikolić je kazao da DF svojim nacionalističkim i antigrađanskim djelovanjem odavno radi da sebe isključi iz partnerstva sa SAD.

"Razapeti između iznajmljivanja usluga Beogradu i Moskvi, zabasali su u slijepu ulicu, iz koje nema izlaza. Šta u tom društvu traže Demokrate i Ura, neka o tome misle oni koji su im ukazali povjerenje na prethodnih izborima", rekao je Nikolić.

On je naveo da su svi zajedno iz parlamentarne većine cio mandat potrošili na pitanje kadrovske organizacije vlade, da nijesu vršili vlast nego gledali kako jedni drugima da doskoče, "a usput i da što bolje udome svoju rodbinu i prijatalje u državnoj službi".

"Logično je da se građani koji su ih glasali osjećaju iznevjerenim. Kad se podvuče crta, vlast je izgubila svaki legitimitet. Zato je široki međupartijski dogovor o vanrednim izborima najracionalnija opcija za izlazak iz krize", zaključio je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније