Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

14. 11. 2021. 12:27   >>  13:25 1

DOKUMENT O ZB

Međupartijske podjele parališu politički sistem

Međupartijske podjele nastavljaju da destabilizuju i parališu politički sistem u Crnoj Gori, navodi se u pripremljenom dokumentu o Zapadnom Balkanu, uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU, koji će sjutra biti održan u Briselu.

U dokumentu u koji je TVCG imala uvid, navodi se da posljednjih mjeseci politička situacija u dijelu Zapadnog Balkana postaje sve izazovnija, kao i da nesuglasice među zapadnobalkanskim partnerima koče sprovođenje regionalnih integracija.

Naglašava se da se u Bosni i Hercegovini produbila politička kriza, i da je na sjeveru Kosova došlo do obnavljanja tenzija i incidenata.

Navodi se da se situacija u BiH naglo se pogoršala od ljeta, te da su, pored određenog napretka državne institucije blokirane.

“Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinijela je povećanju tenzija na terenu”, kaže se u dokmnetu.

Kada je riječ o dijalogu Srbije i Kosova ističe se da je atmosfera i dalje izazovna i da u posljednjih nekoliko mjeseci nije postignut dalji napredak.

Kaže se da je rješavanje spora oko registarskih tablica pokazalo da Dijalog može dati rezultate, posebno kada je podržan jasnim porukama visokih predstavnika EU i šire međunarodne zajednice, uključujući blisku koordinaciju sa SAD.

Navodi se da će visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj i Evropska komisija nastaviti snažan politički angažman u regionu, kroz češće sastanke ministara vanjskih poslova EU sa kolegama sa Zapadnog Balkana.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније