Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

15. 11. 2021. 17:30   >>  17:31

PREGOVARAČKA GRUPA

Zajednički do ubrzanja procesa pristupanja EU

U svjetlu opredijeljenosti Vlade da do kraja svog mandata uloži sve napore da Crna Gora bude spremna za članstvo u EU, uloga svih aktera u procesu pristupanja treba da bude proaktivna i snažna. U tom smislu, Pregovaračka grupa predstavlja jezgro koje će svojim dinamičnim usmjeravanjem, praćenjem realizacije obaveza i podsticanjem međusektorske saradnje u najvažnijim pitanjima iz procesa, dati svoj puni doprinos kvalitetu i dinamici procesa evropske integracije, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici Pregovaračke grupe.

Sjednicom je predsjedavala glavna pregovaračica, Zorka Kordić, a učestvovali su novoimenovani pregovarači: državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Bojan Božović, državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović, V.D. generalnog direktora Direktorata za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Šućo Orahovac, državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Ljubomir Mišurović.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić je istakla da će ključni zadatak Pregovaračke grupe biti efikasno praćenje realizacije Akcionog plana adresiranja preporuka iz Izvjestaja EK.

Kako je kazala, Akcioni plan će služiti kao mehanizam za praćenje realizacije aktivnosti i obaveza s ciljem ubrzanja ispunjenja ključnih preporuka EK iz posljednjeg Izvještaja o Crnoj Gori za 2021.

„Novi momenat u pristupnim pregovorima zahtijeva angažovanje i proaktivnost svih institucija. Svi resori su prepoznali svoje obaveze i znamo šta mora i može da se odradi po preporukama posljednjeg izvještaja EK i s vi naši napori će biti usmjereni u tom pravcu“, kazala je Kordić.


Ona je ukazala na značaj primjene revidirane metodologije pristupanja kao bitnog elementa za ubrzanje dinamike ispunjavanja obaveza, ali i jačanja političke volje u EU.

Istakla je da Kancelarija za evropske integracije radi na izradi mapa puta za sva pregovaračka poglavlja, koje će biti okosnica rada novih radnih grupa, s ciljem ispunjenja svih obaveza iz procesa pristupanja do 2024. godine.

Članovi Pregovaračke grupe su iskazali maksimalnu posvećenost obavezama iz pregovora i iznijeli uvjerenje da će njihov zajednički rad doprinijeti ubrzanju procesa pristupanja EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније