Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

15. 11. 2021. 21:06 >> 21:26

VARHELJI POZVAO

Ispuniti kriterijume za rad ključnih institucija

Komesar Evropske unije (EU) za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozvao je crnogorsku stranu da ojača politički dijalog i ispuni ključne kriterijume za dalje funkcionisanje institucija koje su ključne za snaženje vladavine prava.

Kako navode iz MVP, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se sa Varheljijem u Briselu.

Radulović je istakao da je Crna Gora zadržala svoj spoljno-politički kurs, što je Evropska komisija (EK) prepoznala u Izvještaju o napretku.

"Članstvo u Evropskoj uniji (EU) je prioritet i strateško opredjeljenje Vlade", istakao je Radulović.

Radulović je najavio da je Crna Gora spremna u narednom periodu da postigne još konkretnije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Od početka pregovaračkog procesa za nas je ključno da se usklađujemo sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, uprkos činjenici da takvo opredjeljenje nije uvijek jednostavno za zemlju koja je zavisna od turističkog sektora", kazao je Radulović.

Radulović je istakao da Izvještaj takođe jasno poručuje da dinamiku pregovora diktira napredak u poglavljima 23 i 24 i da su neophodni konkretni pomaci u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, za šta kako je naveo, postoji jaka politička volja Crnoj Gori.

"Evropska komisija želi da pomogne i ubrza proces proširenja", istakao je Varhelji.

Varhelji je pozvao crnogorsku stranu da ojača politički dijalog i ispuni ključne kriterijume za dalje funkcionisanje institucija koje su ključne za snaženje vladavine prava.

"Potrebno je ojačati administrativne kapacitete koji se bave sprovođenjem evropskih politika u Crnoj Gori", istakao je Varhelji.

Radulović je istakao da podrška članstvu u EU svakim danom raste i da sada iznosi 74 odsto, u odnosu na 2019. kada je 66 odsto građana bilo za tu ideju.

"Odlučnost da idemo dalje kada je riječ o ispunjavanju ciljeva naše evropske agende i da se uspješno suočimo sa izazovima koji su pred nama dokazuje i imenovanje šefa Misije Crne Gore pri EU", kazao je Radulović.

Radulović se sastao sa ministrom spoljnih poslova Bugarske Svetlanom Stoevim tokom kojeg je iskazan interes za jačanjem ekonomskog povezivanja.

Radulović je zahvalio Vladi te zemlje koja je uputila zaštitnu medicinsku opremu za naše ljekare tokom prvog talasa pandemije, kao i na snažnoj i kontinuiranoj podršci integracionim procesima Crne Gore, naročito tokom bugarskog predsjedavanja Savjetom EU u prvoj polovini 2018.

"Crna Gora je prihvatila revidiranu metodologiju pregovora", upoznao je Radulović bugarskog kolegu.

Stoev je potvrdio značaj integrisanja Zapadnog Balkana u EU, rekavši da je proširanje EU prioritetno pitanje.

"Zapadni Balkan je sastavni dio evropskog kontinenta i nesumnjivo budući dio EU", istakao je Stoev.

Radulović je kazao da je Crna Gora veoma zadovoljna inicijativom za održavanje redovnih međuvladinih konferencija EU-ZB, cijeneći ih odličnom platformom za ostvarivanje dinamičnijih kontakata i redovnog izvještavanja o postignutim rezultatima i sprovedenim reformama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније