Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Beta, rtcg.me ]

15. 11. 2021. 22:44 >> 22:57

DOKUMENT EEAS

"Međupartijske podjele u CG parališu politički sistem"

U "Dokumentu za raspravu o Zapadnom Balkanu" koji su danas razmatrali ministri spoljnih poslova članica Evropske unije (EU), a koji je pripremila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), na čijem je čelu visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj, upozorava se i na međupartijske podjele u Crnoj Gori koje "uzdrmavaju i parališu politički sistem" u toj zemlji.

U dokumentu, u koji je uvid imala agencija Beta, upozorava se da je politička situacija na Zapadnom Balkanu "opterećena sve većim izazovima", uz produbljivanje ozbiljne političke krize i poruke razdora u Bosni i Hercegovini, zategnutost na sjeveru Kosova i međupartijske podjele u Crnoj Gori koje "uzdrmavaju i parališu politički sistem" u toj zemlji.

Navodi se i da je "atmosfera vezana za dijalog Beograda i Prištine i dalje puna izazova" i da posljednjih mjeseci nije bilo napretka.

Primjećuje se da je "rješavanje spora (Beograda i Prištine) oko automobilskih tablica ponovo pokazalo da dijalog može dati rezultate", uz jasne poruke visokih zvaničnika EU i šire međunarodne zajednice, uključujući tijesnu saradnju sa SAD.

U dokumentu, o kojem su šefovi diplomatija EU raspravljali bez usvajanja zaključaka, središte pažnje je "na primjeni otvorenih pitanja u dijalogu" u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Strane u dijalogu "moraju biti podstaknute da djeluju konstruktivno i da ostvare pozitivne ciljeve, uključujući regionalne sporazume vezane za Zajedničko regionalno tržište", stoji u dokumentu.

U cilju podrške naporima Borela u dijalogu, navodi se u tekstu, potrebni su "stalna podrška i angažovanje članica EU na visokom nivou u odnosu na Beograd i Prištinu".

U Borelovoj analizi se navodi da je EU "pokazala snažno angažovanje u odnosu na Zapadni Balkan" samitom na Brdu kod Kranja u Sloveniji i drugim susretima na visokom nivou, uz političku, finansijsku i tehničku podršku.

Dodaje se, međutim, da je te "napore prekrila sjenka širokog razočaranja partnera na Zapadnom Balkanu kad je riječ o procesu proširivanja", i da "javna podrška integraciji u EU opada, dok jačaju nacionalističke poruke i politike identiteta".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније