Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

18. 11. 2021. 14:24 >> 14:26

PEJČINOVIĆ BURIĆ - KRIVOKAPIĆ

Snaženjem nezavisnosti pravosuđa do bolje borbe protiv korupcije

Samo odlučnim djelovanjem bezbjednosnih struktura i snaženjem nezavisnosti pravosuđa slučajevi korupcije i organizovanog kriminala mogu do kraja biti procesuirani.

To je ocijenjeno na sastanku generalne sekretarke Savjeta Evrope Marije Pejčinović Burić i premijera Zdravka Krivokapića danas u Strazburu.


Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Savjet Evrope dijele iste prioritete u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, te da na planu očuvanja ovih vrijednosti ostaju pouzdani partneri.

"Svi napori ka ovim ciljevima, a uz svesrdnu podršku Savjeta Evrope doprinose jačanju demokratskih procesa i institucija te sprovođenju obaveza od strane Crne Gore - kako onih koje proizilaze iz članstva u Savjetu Evrope, tako i u pogledu napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, što je naš strateški cilj", kazao je premijer.

Kako je saopšteno iz Vlade, generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić je iskazala zadovoljstvo zbog susreta sa delegacijom Crne Gore koju predvodi predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i izrazila očekivanje da će "Vlada Crne Gore nastaviti konstruktivnu saradnju sa brojnim ekspertskim tijelima Saveta Evrope u cilju pružanja doprinosa ostvarivanju osnovnih cljeva".

Generalna sekretarka je, kako se dodaje u saopštenju, izrazila zadovoljstvo zbog namjere Vlade Crne Gore da pristupi potpisivanju Protokola 16 uz Evropsku konvenciju o ljudskih pravima, čime će se ojačati dijalog između nacionalnih sudova i Evropskog suda za ljudska prava.

"Sagovornici su se složili da će protokol doprinijeti jačanju autoriteta nacionalnih sudova, učvršćivanju povjerenja građana u iste, poboljšanju kvaliteta njihovih odluka, a samim tim i jačanju vladavine prava. Takođe je akcentovan i značaj postignutih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, uz saglasnost da se samo odlučnim djelovanjem bezbjednosnih struktura i snaženjem nezavisnosti pravosuđa slučajevi korupcije i organizovanog kriminala mogu do kraja biti procesuirani", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je, kako se dodaje, ukazao da je sloboda medija, sloboda izražavanja i zaštita novinara stub demokratskog društva, te upoznao generalnu sekretarku sa planiranim izmjenama krivičnog zakonodavstva.

"Pejčinović Burić je dodala da mehanizmi pomoći Savjeta Evrope stoje na raspolaganju Crnoj Gori, da ohrabruje pokretanje konstruktivnog dijaloga u parlamentu, te istakla važnost sinhronizovanog djelovanja sve tri grane vlasti. U tom kontekstu, sagovornici su izrazili očekivanje da će Crna Gora, na tragu čvrste političke volje da svi slučajevi napada na novinare uskoro dobiju epilog, iskazati dosljednost evropskoj praksi i normama u ovoj oblasti", saopšteno je iz Vlade.

Prije susreta sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope, Krivokapić se upisao u Zlatnu knjigu Savjeta Evrope.

On je, između ostalog, napisao: "U prethodne 72 godine, Evropa ne bi bila ono što je danas bez predvorja njenog ujedinjenja – Savjeta Evrope. Zato mi čini čast i zadovoljstvo jer sam u svojstvu premijera Crne Gore, u posjeti organizaciji koja je neizmjerno doprinijela afirmaciji najvećih evropskih ideala".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније