Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivan Mijanović [ RTCG ]

18. 11. 2021. 16:52 >> 17:03
1

BILČIK PORUČIO

Političke podjele usporile EU reforme

Političke podjele u Crnoj Gori usporile su proces EU reformi u Crnoj Gori, ocijenjeno je tokom pripremnog sastanka Odbora za stablizaciju i pridruživanje u Briselu. Predsjedavajući odbora Vladimir Bilčik kazao je da Crna Gora mora da postigne društveni i međustranački konsenzus, kako bi se ispunilo očekivanje većine građana koji podržavaju pristupanje Crne Gore EU.

"Svjedočimo tenzijama i nepovjerenju među vladajućom većinom opozicijom, unutar vecine, između izvršne i zakonodavne vlasti, izmedju predsjednika i vladajuce većine“, ocijenio je Bilčik.

Naglašava da su na polarizaciju u društvu uticali i unutrašnji događaji poput razrješenja ministra Leposavića zbog stavova o Srebrenici i intronizacije mitropolita na Cetinju.

„Sudbina vlade eksperata je neizvjesna i ostaje nejasno da li će vlada biti rekonstruisana po partijskim linijama, kao sto to zahtijeva DF, ili će vanredni izbori biti raspisani. Takođe, SDP je u utorak najavio glasanje o nepovjerenju vladajućoj koaliciji“, naveo je Bilčik.

Novoizabranog ambasadora pri EU, Petra Markovića, Bilčik je pitao koj je krajnji rok za rješenje krize, kao da li se radi na rekonstrukciji vlade, stvaranju većine u istim okvirima ili vanrednim izborima. Marković je odgovorio da je to u Crnoj Gori „pitanje od milion dolara“.

„Imamo najmanje 83 razloga da to uradimo što je prije moguce. To je broj mjerila koje Crna Gora treba da ispuni u poglavljima 23 i 24, što bi otključalo dalji put Crne Gore ka članstvu“, odgovorio je Marković.

Marković je izrazio nadu da će Crna Gora do kraja godine imati „barem jedno imenovanje“koje je potrebno u oblasti vladavine prava.

Žimeno: smanjiti političke tenzije

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Barbara Žezus-Žimeno, naglasila je da je zemlja u „izazovnoj političkoj tranziciji“ nakon prethodnih izbora, da su teme oko nacionalne pripadnosti i religije dominantne i u politickom diskursu,kao i da su događaji vezani sa SPC doveli do čestih eskalacija.

Ističe da je potrebno smanjiti političke tenzije i neodvlačiti pažnju za EU prioriteta. Kaže da je važno obezbijediti većinu u parlamentu za ključne funkcije, kao i da je više od 60 zakona u skupštini na čekanju.

Drugi izazov je, kako je naglasila gubitak eksperata koji se bave EU u političkim imenovanjima u javnoj upravi.

„Reorganizacija javne administracije je dovela do promjene i gubljenja isksunog kadra u dijelu koji se odnosu na EU. Stručnost mora da bude izgrađena i za Crnu Goru je važno da se pozabavi depolitizacijom javne službe, kroz zapošljavanja zasnovana na zaslugama“, naglasila je Žezus-Žimeno.

„Evropa sad“ ima potencijal da pozitivno utiče na ekonomiju

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Barbara Žezus-Žimeno, govoreći o ekonomskoj situaciji, naglasila je da odrzivost finansija mora da bude visoko na agendi da i rezultira fiskalnom strategijom upravljanja duga. Govoreći o projektu „Evropa sad“, ona je naglasila da su velika očekivanja od tog programa, koji je korak naprijed u smislu da ima potencijal da pozitivno utiče na ekonomiju, da pojača kompetitivnost i da priblizi Crnu Goru funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji.

„Očekujemo da će program „Evropa sad“ biti implementiran u skladu sa politikom programom ekonomskih i reformskih smjernica“, naglasila je Žimeno.

Naglašava da je izazov za njegovu impelentaciju politička situacija, kao i javni dug i fiskalni uticaj, koji moraju biti dobro procijenjeni ukoliko se želi postići oporavak i fiskalna obazrivost.

Zvaničnici da utiču na bolju vakcinaciju

Šefica službe za Jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), Elsa Fenet, naglasila je da je EU donilara Crnoj Gori vakcine,kako kroz Kovaks mehanizam, tako i donacijama zemalja poput Poljske i Francuske. Naglasila je važnost kapmanje vakcinacije.

„Suocavamo se sa nevoljnošcu vakcinisanja i u drugim zemljama. Postoji odgovornost svih političkih lidera uključujući i vladine najviše zvaničnike da prenesu poruke ohrabrenja u tom procesu“, naglasila je Fenet.

Novoimenovani ambasador Marković je kazao da je skeptičnost kada je u pitanju vakcinacija problem koji „Crna Gora dijeli posebno sa istočnim dijelovima Evrope“.

“Vlada konstantno ima kampanje vakcinacije,otvara nove punktove za vakcinaciju,stimulise građane da se vakcinišu, ali i usvaja mjere kako bi ohrabrila građane da budu odgovorni“, kazao je Marković.

Marković: Za pogoršanje regionalnih odnosa odgovorni drugi

Na pitanje o regionalnim odnosima, Marković je kazao da Crna Gora ima tradiciju dobrih odnosa sa susjedima. Kaže da naša zemlja ima „nula problema“ u regionalnoj politici i da svi politicki akteri doprinose dobrim regionalnim odnosima.

„Ako se oni (regionalni odnosi) pogoršavaju to je možda zasluga nekog drugog, ali Crna Gora ne dopinosi pogoršanju, već radimo suprotno“, kazao je Marković.

Podsjetio je na nedavni susret ministara vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore u Boki, ali i na posjetu premijera Srbiji.

„To prvi korak u rjesavanju diplomatskog spora i nedostatka amabsadora Srbije u Podgorici. Taj proces je u toku i imamo poruke da ce biti završen vrlo brzo“, kazao je Marković.

Naredni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU biće održan 2.decembra u Briselu, uz online učešće crnogorske strane.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније