Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 12. 2013. 10:53   >>  11:07 1

BRISEL

Moguće otvaranje više poglavlja

Evropska komisija podnijela je nacrt zajedničke pozicije državama članicama Evropske unije (Savjetu EU) za poglavlja 23, 24, 5, 6 i 20, potvrdio je Pobjedi portparol evropskog komesara za proširenje i susjednu politiku, Petar Stano.

Crna Gora, kako poručuju naši zvaničnici posljednjih dana, sasvim sigurno otvara 18. decembra pregovore sa EU o poglavljima 23 i 24.

A kako Pobjeda saznaje od izvora iz Brisela, koji je insistirao na anonimnosti, „moguće je otvaranje i još nekih poglavlja“.

Tragom te informacije, Pobjeda je pitala portparola evropskog komesara za proširenje, koliko je realno da do kraja godine, uz poglavlja koja se tiču pravde, slobode i bezbjednosti, otvorimo još neka, što je i najavio evropski komesar Štefan File tokom predstavljanja posljednjeg izvještaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana, uz tadašnju ocjenu da je Crna Gora „napredovala u javnim nabavkama, pravu preduzeća, pravu intelektualne svojine, informacionom društvu i medijima, poreskoj politici, preduzetništvu i industrijskoj politici“.

Kako je kazao Stano, Savjet „trenutno razmatra nacrt zajedničke pozicije“ koji im je dostavila EK.

„Evropska komisija je podnijela nacrt zajedničke pozicije državama članicama (Savjetu EU) za poglavlja 23 – pravosuđe i osnovna prava, 24 – pravda, sloboda i bezbjednost, poglavlje 5 – javne nabavke, poglavlje 6 – privredno pravo i poglavlje 20 – preduzetništvo i industrijska politika. Savjet, odnosno države članice, trenutno ih razmatraju“, odgovorio je portparol evropskog komesara.

Da je otvaranje poglavlja pravosuđe i osnovna prava i pravda, sloboda i bezbjednosti, „od krucijalne važnosti za određivanje toka pregovora, jer moramo da napredujemo u svakom poglavlju jednakim tempom“, poručila je dan ranije direktorka u Generalnom direktoratu za proširenje Aleksandra Kas Granje. A godina koja nam predstoji, kako je kazala, biće godina izazova i za EU i za Crnu Goru.

Crna Gora je do sada već privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom, koja se tiču obrazovanja i kulture i nauke i istraživanja i to relativno brzo nakon zvaničnog otvaranja pregovora naše zemlje sa EU 29. juna prošle godine.

Evropski put Crne Gore formalno je započeo 24. jula 2006. godine kada je Savjet EU usvojio mandate za pregovore sa Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Dva mjeseca kasnije, 26. septembra započeli su pregovori sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a 15. marta, 2007. SSP je potpisan u Podgorici. SSP je stupio na snagu 2. maja 2010. godine.

Crna Gora je prijavu za članstvo u EU podnijela 15. decembra 2008. Evropska komisija je preporučila status kandidata za našu zemlju 9. novembra 2010, a 17. decembra je Crna Gora i formalno postala kandidat za punopravno članstvo u EU. EK je preporučila Crnu Goru za početak pregovora sa EU 12. oktobra prošle godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније