Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

21. 11. 2021. 14:52   >>  15:01 5

SJUTRA PLATFORMA

DF za novu Vladu, Demokrate čekaju da se usaglase Front i URA

Platforma koju će sjutra predstaviti Demokratski front posljednja je ponuda ostatku parlamentarne većine za izlaz iz političke i institucionalne krize. Uoči predstavljanje platforme, komentare za Radio Crne Gore dali su poslanica DF-a Simonida Kordić, poslanica GP URA Božena Jelušić, poslanik Demokrata Vladimir Martinović i lider SNP-a Vladimir Joković.

Govoreći o motivu za donošenje platforme, poslanica Simonida Kordić kazala je da je neophodna nova Vlada, jer je u ovom trenutku nejasno ko je sa kime u koaliciji, te da je uvođenje DPS-a na mala vrata nije ono što su građani očekivali. 

"Jer vidite da je jedan, najmanji član vladajuće većine, URA, po pitanju donošenja strateških dokumenata važnih za usmjeravanje Crne Gore glasao sa DPS-om, mi smo odlučili da izađemo sa novom platformom koja treba da bude osnova za dogovor", kazala je Kordić za Radio Crne Gore i dodala: "Nadam se da će biti dovoljno razuma u parlamentarnoj većini da se taj dogovor postigne".

Građanski pokret URA krajnje konstruktivno će se odnijeti prema platformi DF-a, saopštila nam je poslanica Božena Jelušić.

"Ono što će biti presudno za prihvatanje platforme da li će ona potpuno biti, samo deklarativno, već potpuno na tragu na evropske integracije Crne Gore i principima inkluzivnog društva", navodi Jelušić.

Ključno će biti, pojašnjava ona, da li će platforma garantovati hoćemo li krenuti dalje u ono što je potrebno državi.

"To podrazumijeva deblokadu i ekipiranje sudske grane vlasti, usvajanje zakona, da li su u stanju da u svim imenovanjima koja su po dubini i širini pokažu odanost principima inkluzivnog društva. Nikakve ucjene ne dolaze u obzir", ističe Jelušić.

Demokrate će se, kako nam je kazao Vladimir Martinović, izjasniti samo na ponude koje usaglase DF i URA.

"Mi u Demokratskoj Crnoj Gori izjasnićemo se samo na ponude koje usaglase oni koji su odbili rekonstrukciju i to ako podrazumijevaju izbore tek 2024.  i ako vode očuvanju izborne volje građana”, saopštio je Martinović za Radio Crne Gore.

Iz SNP-a nam je rečeno da će sačekati da vide sadržaj platforme, ali da očekuju da će se postići dogovor u okviru vladajuće parlamentarne većine.

"Mi iz SNP-a se radujemo ako je moguće doći do rješenja u okviru postojeće parlamentarne većine. Sačekaćemo platformu da je pročitamo, da vidimo da vidimo što ona sadrži, i kao odgovorna partija ozbiljnih ljudi odgovorićemo na nju i dati svoju saglasnost ili eventualne primjedbe ili određene korekcije “, istakao je Vladimir Joković.

Nena Drašković, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније