Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor: Pobjeda [ I. P. ]

22. 11. 2021. 06:58 >> 06:59
4

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ

"Vlast nije pokazala volju za dogovorom"

Izborna reforma praktično stoji u mjestu iako je Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva formiran u decembru 2020. godine. To je jedna od brojnih oblasti gdje ova vlast nije pokazala nikakvu političku volju za dogovorom u materiji koja veoma dugo opterećuje politički sistem, kaže za Pobjedu Draginja Vuksanović-Stanković, članica Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Ukazala je na to da nepovjerenje u izborni proces traje dugo.

“Ni u prethodnom periodu nije bilo napora da se poradi ozbiljno na ovom pitanju, a za mandata ove većine stanje je dodatno degradirano”, poručila je Vuksanović-Stanković.

Prema njenim riječima, „parlamentarna većina je svoju vlast shvatila kao puku samovolju, kao instrument da zarobi sistem i da kroz prizemne partijske trgovine dolazi do brojnih pozicija i privilegija“.

“Iskorak u pravcu dogovora, evropski dijalog, posebno na temu izbornog zakona, koji se mora donijeti dvotrećinskom većinom, njima nikada nije bio u interesu. Što misle o reformi izbornog zakonodavstva, dijalogu i dogovoru najbolje su pokazali predlažući nakaradne dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, od kojih su, na kraju, i sami odustali”, kaže Vuksanović-Stanković.

Prema njenim riječima, vlast se ni sama sa sobom ne može dogovoriti.

“Na kraju, što reći o vlasti koja sama sa sobom ne može ništa da se dogovori, sem ponekad oko funkcija. Kako se može bilo što dogovoriti s opozicijom ili izaći u susret evropskim pozivima na dijalog”, dodala je Vuksanović-Stanković.

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu tokom ovog mjeseca nastavio je rad poslije pauze od pet mjeseci, a novi rok za završetak posla je 31. decembar, umjesto 30. jun, kako je bilo predviđeno ranijom odlukom.

Da bi završio obaveze zbog kojih je formiran, neophodno je da se postigne visok stepen saglasnosti vlasti i opozicije, jer za izbor krovnog Zakona o izboru odbornika i poslanika potrebna je dvotrećinska podrška u Skupštini.

Među zadacima Odbora je i dalja dogradnja i izmjena opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, koja podrazumijeva definisanje rješenja o načinu održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније