Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

22. 11. 2021. 09:38   >>  09:39 6

KONJEVIĆ

Platforma DF-a samo potvrda da je Vlada pala

Lider SDP-a Raško Konjević ocijenio je da je platforma Demokratskog fronta (DF) za izlazak iz političke krize samo potvrda da je Vlada Crne Gore pala, te da se danas nalazimo u političkoj krizi koja je prerasla u institucionalnu.

"Da se premijer Zdravko Krivokapić drži elementarnih demokratskih principa, na prvo pominjanje da neko iz parlamentarne većine više ne daje podršku njegovoj vladi, Ustav u takvim situacijama, kod odgovornih premijera, podrazumijeva pokretanje procedura ispitivanja povjerenja", rekao je Konjević u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Konjević je ocijenio da Vlada nakon godinu dana nije obezbijedila dovoljan nivo reformi, te da nema podršku u parlamentu.

Opozicija za inicijativu

To, kako je rekao, nije više stav samo opozicije, već i partija na vlasti.

"Ova vlada je suštinski pala, potrebno je samo formalno to izglasati u Skupštini Crne Gore, jer mjesecima ključni politički činilac, s aspekta snage u parlamentu, uporno ponavlja da Vlada Zdravka Krivokapića nema podršku", rekao je Konjević.

Godina dana je, kako je rekao, dovoljan period da se pokaže da li vlada može da niz rezultata koji su potrebni na ekonomskom, te planu evropskih integracija.

"Sve političke strukture u opoziciji su prihvatili našu inicijativu i sad je sve stvar formalnosti", saopštio je Konjević.

Na čekanju do 80 zakona

Govoreći o prevazilaženju poliitčke krize u zemlji, Konjević je rekao da se takve situacije u svakoj suverenoj državi rješavaju u njenim institucijama.

"Mi pokušavamo da 'prevarimo' institucionalne mehanizme, pokušavamo da imamo vladu koja nema podršku parlamentarne većine", rekao je Konjević.

Lider SDP-a podsjeća da je u parlamentu na čekanju između 70 i 80 zakona: "Koji čekaju neku vrstu novog dogovora unutar parlamentarne većine ili novu vladu koja bi uspjela da riješi ovu vrstu krize".

On vjeruje da će se kroz političku platformu, koja će okupljati građanske i proevropske snage, doći do većine koja će stabilizovati političke prilike u zemlji. 

Sudbina budžeta za 2022.

Na pitanje da li vidi Prijedlog budžeta za 2022. godinu na dnevnom redu parlamenta, s obzirom na aktuelnu političku situaciju, Konjević kaže da je to pitanje za predsjednika Skupštine Crne Gore i parlamentarnu većinu.

"Mi analiziramo taj budžet. Vi vidite već najave iz pojedinih djelova parlamentarne većine da je upitno da li taj budžet nakon njihove analize može imati njihovu podršku. Mi smo započeli analizu, nakon čega ćemo saopštiti stav", rekao je Konjević.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније