Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

22. 11. 2021. 13:09 >> 13:09
1

RABRENOVIĆ

Usvojiti Zakon o zabrani fašističkih organizacija

Što prije treba usvojiti Zakon o zabrani fašističkih organizacija, smatra potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore Jovo Rabrenović.

"Svjedoci smo da se u Crnoj Gori skoro svakodnevno dešavaju ekscesi koji su isključivo proizvod nacionalne, vjerske i etničke netrpeljivosti i da se u tim situacijama često ističu različiti oblici nacionalističkih ili neofašističkih simbola", kazao je Rabrenović.

Kažu da je za Liberalnu partiju zabrinjavajuće i to što, kako su kazali, teško mogu prihvatiti da u crnogorskoj vladajućoj eliti ne postoji minimum spremnosti da ovakvo ponašanje bude sankcionisano i prije svega spriječeno.

"Post factum djelovanje i retoričke ali ne i suštinske osude počinilaca a sve bez navođenja potencijalnih insipratora ili nalogodavaca je premalo i nedovoljno za stabilizaciju društva koje je teško pogođeno raznim vrstama podjela. O tome najslikovitije govori i posljednji slučaj napada na aktivistkinju za ljudska prava i prava žena u Pljevljima, Sabinu Talović, od strane lica koje je prepoznati i osvjedočeni pripadnik četničke, klerikalne, ideologije bliske ovoj vlasti. Umjesto snažne osude mi čujemo samo muk", navodi se u saopštenju.

Rabrenović dodaje da je Liberalna partija Crne Gore još početkom oktobra 2020. godine predala u skupštinsku proceduru Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima.

"Predloženim zakonom, zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori. Dovoljan pokazatelj stanja u kojem se nalaze strukture zakonodavne i izvršne vlasti je upravo činjenica da prijedlog Zakona nikada nije ni stigao na razmatranje na plenumu, jer kao što je to poznato glasovima većine nije ni uvršten u dnevni red skupštinskog zasijedanja", kazao je Rabrenović.

Dodao je da su liberali tokom svoje tekuće diplomatske aktivnosti i u razgovorima sa ambasadorima država članica EU iznijeli postojeći problem nespremnosti dijela poslanika da se navedeni zakon uvrsti u dnevni red i da bude usvojen.

"Na predloženi tekst Zakona smo dobili bezrezervnu podršku sagovornika i izražena je spremnost da po potrebi ulože svoj autoritet i pomognu u procesu demokratskog razvoja Crne Gore i prihvatanju osnovnih postulate ljudskih i građanskih prava koje ovaj zakon sa sobom nosi", kazao je Rabrenović.

On poručuje da će zbog sveukupnih političkih ali i nacionalnih previranja koja su u prethodnom periodu dodatno zahvatila crnogorsko društvo i koja su naglašeno dramatizovala ionako narušen suživot, te zbog svakodnevnih pokušaja relativizacije antifašizma i revizije prošlosti, Liberalna partija inicirati ponovnu skupštinsku aktuelizaciju zakonskog teksta.

"Prije toga ćemo obaviti konsultacije sa ostalim opozicionim partijama kako bi ponovno stavljanje u proceduru zakona bio plod zajedničkog djelovanja i usaglašenosti svih opozicionih poslanika i kako bi bila poslata jasna poruka da fašizam nema svoje mjesto u Crnoj Gori", zaključio je Rabrenović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније