Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

22. 11. 2021. 13:55 >> 13:56

CEGAS

Zloupotreba prava glasa zbog loših zakonskih rješenja

Centar za građanske slobode (CEGAS) je u više navrata, posljednjih godina, apelovao na donosioce odluka, kao i na zainteresovanu javnost, da mora doći do promjene seta zakona koji se tiču izbornog zakonodavstva, kao i na promjenu Zakona o registrima prebivališta i boravišta Crne Gore, kako se ne bi dešavale situacije kojima svjedočimo ovih dana u tri opštine u kojima će se uskoro održati lokali izbori.

"Kako u Zakonu o registrima prebivališta i boravišta Crne Gore, u članu 10, postoji obaveza crnogorskih građana/ki, da odjavljuju svoje prebivalište iz jedne i isto prijavljuju unutar druge opštine, isključivo sa namjerom da unutar druge stalno žive, pitamo se zbog čega su redovi ispred MUP-a predizbornih opština veliki, kada je prijava prebivališta u pitanju?", pitaju se u saopštenju.

Kako dodaju, nadovezujući se na obavezu prijavljivanja prebivalište iz jedne u drugu crnogorsku opštinu od strane crnogorskih građanski i građana, po članu 12a Zakona o biračkom spisku Crne Gore, nakon završene promjene upisa u registar prebivališta i boravišta (u roku od 48 sati) lice stiče pravo glasa, ukoliko je navršilo 18 godina života.

"Usljed ovako uređenih propisa, nije čuditi, da političke snage treba izmjeriti i u pronalaženju zakonskih propusta, kako bi što bolje došlo do zloupotrebe prava glasa (što većeg broja glasova). Ovakav vid 'ubiranja' glasova se može isključivo moralno osuditi, ali na žalost ne i u zakonskom smislu. Dugi niz godina, svjedočimo da nijesmo u stanju sankcionisati i ono što smo zakonski predvidjeli za sankciju, a kamo li ono za šta ne postoji zakonska prepreka. Centar za građanske slobode (CEGAS) je u više navrata, posljednjih godina, apelovao na donosioce odluka kao i na zainteresovanu javnost, da mora doći do promjene seta zakona koji se tiču izbornog zakonodavstva kao i na promjenu Zakona o registrima prebivališta i boravista Crne Gore. Uputili smo i pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, na osnovu Zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama, koji je to broj traženih prijava prebivališta iz jedne crnogorske opštine u drugu, neprosredno u susret lokalnim izborima, na šta očekujemo odgovor, a nakon toga ćemo obavijestiti i cjelokupnu javnost Crne Gore", napominju u CEGAS-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније