Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Mina ]

25. 11. 2021. 18:51   >>  18:52

ABDRAKHMANOV

"Crna Gora i OEBS nastaviće tijesnu saradnju"

Crna Gora je sjajan primjer u regionu kada je riječ o međuvjerskim odnosima, ocijenio je visoki komesar OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina Kairat Abdrakhmanov i poručio da ta organizacija ohrabruje dalja nastojanja i zalaganja države na tom putu.

Kako je saopšteno iz Skupštine, tokom sastanka Abdrakhmanova sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem, poručeno je da će Crna Gora i OEBS nastaviti tijesnu saradnju, uz dodatno jačanje partnerskih odnosa.

Abdrakhmanov je ocijenio da je važno nastaviti sa saradnjom i jačanjem partnerskih odnosa i potvrdio da je kvalitetna saradnja ostvarena i na najširem diplomatskom nivou.

On je istakao da prepoznaje zalaganja i doprinos koji u tom dijelu ulaže Skupština i Bečić lično.

Abdrakhmanov je, ukazujući na najbolje prakse parlamenta, ocijenio da je Crna Gora jedna od najnaprednijih zemalja, koja sistemski zastupa poboljšanje položaja nacionalnih manjina.

"Crna Gora se navodi kao sjajan primjer u regionu kada su u pitanju međuvjerski odnosi, i kada su u pitanju vaši dalji napori na tom polju, mi vam stojimo na raspolaganju“, kazao je Abdrakhmanov.

On je ukazao na značaj parlamenta, kao institucije koja manjinama daje prostor da predstave želje i potrebe i istakao da je potrebno nacionalne manjine, kao i predstavnike manjinskih partija uključiti u pripremu zakona.

"Ohrabrujem vas da nastavite ovim putem i uključite u pripremu zakona predstavnike nacionalnih manjina", rekao je Abdrakhmanov.

On je, kako su naveli iz Skupštine, pohvalio zalaganja i posvećenost Bečića procesima u parlamentu.

„Evidentno je koliko ste lično angažovani i koliko imate osjećaja za potrebe građana”, kazao je Abdrakhmanov i poručio da OEBS prepoznaje napredak koji je Skupština napravila u smislu inovacija i transparentnosti.

On je naglasio da je crnogorski parlament u tom smislu na jako visokom mjestu.

Abdrakhmanov je, interesujući se za procedure i normativu koja će urediti predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, poručio da je važno da u tom procesu učestvuju i svi manjinski narodi.

On se saglasio da su dostignuća koja je Crna Gora ostvarila na putu pristupanja Evropskoj uniji (EU) veoma značajna i ocijenio da Crna Gora ima puno toga da predstavi međunarodnoj zajednici.

"Sva dostignuća Skupštine Crne Gore koja ste naveli u dijelu jačanja rodne ravnopravnosti, položaja manjina i mladih, dio su postojeće agende OEBS-a, i nema sumnji da ćemo nastaviti da Vas podržavamo da nastavite da doprinosite razvoju demokratije“, kazao je Abdrakhmanov.

Bečić je konstatovao da dosadašnji angažman Misije OEBS-a u Crnoj Gori mnogo doprinosi intenziviranju i obogaćivanju odličnih odnosa između te organizacije i Skupštine.

„On je iskazao otvorenost da se saradnja nastavi u tom pravcu“, kaže se u saopštenju.

Bečić je ukazao na značaj pomoći koju OEBS, kao važan strateški partner u učvršćivanju mira, demokratije i bezbjednosti u regionu, pruža Crnoj Gori u sprovođenju reformi i daljem jačanju demokratskog razvoja.

On je naglasio da je za Skupštinu naročito važna oblast demokratizacije, odnosno unapređenja crnogorskog izbornog sistema, jačanje parlamentarnih kapaciteta i demokratskih institucija.

"Sam izborni proces, izbori koji su bili istorijski, ali i tranzicija vlasti koja je uslijedila, protekli su mirno, i Crna Gora je uslovno rečeno, savladala prvu lekciju demokratije i pokazala potreban demokratski kapacitet“, kazao je Bečić.

On je naglasio da je sve što je rađeno u prethodnih 14 mjeseci realizovano sa ciljem da Crna Gora bude učvršćena i snažno postavljena kao evropska, evroatlanska i građanska priča.

Crna Gora, kako je istakao Bečić, kao stabilna i pouzdana članica NATO-a, država koja nema otvorenih bilateralnih pitanja, ima 100 posto usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU i većinsku podršku građana evropskom putu, ubjedljivo najbolji kandidat za članstvo.

„A mi smo ubijeđeni i prva naredna članica EU“, naveo je Bečić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније