Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 12. 2013. 10:44   >>  10:48 2

BORBA PROTIV KORUPCIJE

Milioni potrošeni, rezultati mali

Centar za građansko obrazovanje apeluje na predstavnike vlasti i institucija koje sprovode antikorupcijske zakone da u cjelosti i objektivno primijene sve postojeće mehanizme za borbu protiv ovog problema koji, kako navode, značajno opterećuje razvoj crnogorskog društva.

Iz CGO-o su, povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, saopštili da je i dalje vidljiv nedostatak političke volje i neadekvatne primjene potrebnih mjera, ali i nedostatak administrativnih i drugih kapaciteta nadležnih institucija u borbi protiv ovog problema.

"Više od decenije, u Crnoj Gori se govori o postojanju korupcije i potrebi da se kreira adekvatan institucionalni odgovor. Usvojen je ili promijenjen veliki broj zakona, strategija, akcionih planova, zatim je osnovan niz novih institucija. Ti zakonski i strategijski tekstovi se slabo sprovode, a institucije su se pokazale kao nedovoljno posvećene borbi protiv korupcije, uz zabrinjavajući trend selektivnog pristupa slučajevima. Nedostatak volje ili nesposobnost pravosuđa da procesuira slučajeve u koje su umiješani visoko pozicionirani funkcioneri jasno govori o nespremnosti da se uđe u obračun sa najopasnijim oblicima korupcije", poručuju iz CGO-a.

U Izvještaju Evropske komisije o napretku za 2013. se konstatuje “Korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i nastavlja da bude ozbiljan problem..."

CGO je u okviru svog istraživanja „Koliko je uloženo u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i da li su rezultati u tom smjeru vidljivi?” došao do podatka da je od 2007. do 2012. samo za projektne aktivnosti ključnih institucija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i samo iz direktnih izdvajanja iz Budžeta Crne Gore i IPA fondova na nacionalnom nivou, uloženo 36.582.698 eura.

"Kada se tome dodaju sredstva iz regionalnih IPA fondova, država članica EU, SAD, itd. dolazimo do minimalnih 80 miliona eura uloženih u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala a bez ikakvih suštinskih rezultata u vidu pravosnažnih presuda i što je još više zabrinjavajuće bez utvrđivanja odgovornosti za nedostatak tih rezultata u nadležnim institucijama", poručuju iz CGO-a.



U toj NVO kažu da je važno kontinuirano podizanje svijesti javnosti o ovom problemu i ohrabrivanje građana da lično prijavljuju slučajeve korupcije i na taj način doprinose borbi protiv ovog razarajućeg problema.

"CGO stalno prima pozive koji se odnose na korupciju u obrazovanju, korupcija za koju su nadležni inspekcijski organi i korupciju na lokalnom nivou u 14 opština. Ipak, da bi ovi napori u konačnici imali adekvatan rezultat potrebno je uspostaviti jake, efikasne i profesionalne institucije koje će taj posao voditi u interesu svih građana i građanki Crne Gore, kako bi oni povratili izgubljeno povjerenja u cjelokupni pravni sistem", poručuju iz CGO-a.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније