Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 12. 2013. 13:29 >> 13:28

ZA LAKŠU KOMUNIKACIJU

CDT: Donijeti zakon o Vladi

Crna Gora treba da donese zakon o Vladi, jer bi taj akt olakšao komunikaciju građana, civilnog sektora i medija sa državnim organima, saopštio je ivzršni direktor Centra za demokratsku tranziciju, Dragan Koprivica.

Koprivica je rekao da je osnova za donošenje takvog zakona u Ustavu Crne Gore, u dijelu koji se odnosi na uređenje vlasti

"Skupštini je data nadležnost da uređuje sistem državne uprave. Donošenjem takvog zakona, kodifikovala bi se oblast državne uprave i tako pokazala zrelost u donošenju akata, jer bi se smanjio broj propisa kojima se uređuju određena, međusobno povezana pitanja", kazao je Koprivica agenciji MINA.

On je ocijenio da bi se takvim pristupom znatno olakšao posao ne samo državnim organima, već i građanima, civilnom sektoru i medijima koji bi jednostavnije ostvarili komunikaciju sa državnim organima.

Koprivica je kazao da i pored tih značajnih prednosti donošenje jedinstvenog zakona ne bi bilo jednostavan posao, navodeći da je ključna prepreka za usvajanje tog akta nedovoljno precizan odnos Skupštine i Vlade.

"S jedne strane Vlada po izjavama datim u posljednje vrijeme smatra da je na snazi parlamentarna diktatura, dok dio poslanika nije zadovoljan načinom na koji Skupština kontroliše Vladu. Tu su i stalna sporenja da li Skupština u svom radu treba da ima veće ingerencije, što znači da je ključni problem političke prirode", naveo je on.

Koprivica je kazao da bi bilo potrebno uložiti značajna sredstva i vrijeme, kako bi se okupio potreban broj stručnjaka i uradile mnogobrojne analize za pripremu tog zakona.

On smatra da bi se donošenjem zakona o Vladi moglo bi se otvoriti i pitanje potrebe za usvajanjem zakona o Skupštini.

"Ipak, tako drastična promjena se teško može očekivati u skorijoj budućnosti, ali je kao rješenje poznato u uporednoj praksi i moguće ga je uklopiti u naš pravni sistem", naveo je Koprivica.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније