Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

29. 11. 2021. 10:26 >> 10:27

MIKIĆ

Situacija u pravosuđu alarmantna, dijalog jedini put

Crna Gora još uvijek čeka na institucije koje bi imale profesionalni i svaki drugi kapacitet da redom sankcioniše sve one koji krše zakone i zaštiti novinare, aktiviste i javni interes, a sve je to na čekanju, ocijenio je danas izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić. Kako je dodao, vrijeme je luksuz koji više ne možemo da priuštimo.

Alarmantno je, smatra Mikić, što pravosuđe nije u stanju da da adekvatan epilog raznim slučajevima koji godinama i mjesecima unazad potresaju Crnu Goru, od afere Telekom, Koverte, Panama i Pandora papira do najaktulenije – ilegalnog iskopavanja šljunka iz Morače.

On ističe da gorući problem nije samo činjenica da se već duže vrijeme čeka na izbor novog Tužilačkog savjeta, na šta je URA više puta upozoravala.

"Vrhovni i Upravni sud su u v.d. stanju, dok je Ustavni sud pred blokadom. U Ustavnom sudu sada je petoro sudija, jer je Skupština nedavno konstatovala prestanak funkcije Hamdiji Šarkinoviću i Mevlidi Muratović. Međutim, taj je broj u realnosti četiri, jer je sudiji Dragoljubu Draškoviću prestala funkcija sudije, a ne radni odnos. Došli smo tako u situaciju da nam Ustavni sud pokazuje da bez problema, namjerno, potpuno ignoriše Ustav Crne Gore koji jasno propisuje kada mora da prestane sudijska funkcija. Sve to prolazi bez bilo kakvih sankcija, a na nemjerljivu štetu građana Crne Gore”, navodi Mikić.

Izvršni direktor URA-e napominje da nije dovoljno deklarativno propisati u Ustavu i zakonima da su sudije nezavisni zaštitnici osnovnih ljudskih prava i sloboda, već krenuti u konkretno rješavanje nagomilanih problema.

"Tokom protekle godine 27 sudija je otišlo iz sudova, dok Vrhovni sud funkcioniše sa svega šest od potrebnih 19 sudija. I Sudski savjet je na granici kvoruma, jer ima sedam od potrebnih 10 članova. Pred sudstvom su veliki izazovi na koje treba adekvatno odgovoriti”, objašnjava on.

Svi, poručuje, bez obzira da li dolaze iz redova većine ili opozicije, moraju da pronađu način da riješe ozbiljne probleme koji postoje u sudskoj vlasti kroz transparentan i odlučan dijalog.

"Bez daljeg odlaganja, imenovanja u pravosuđu koja su sada na čekanju, moramo dogovoriti. Deblokiranje situacije u pravosuđu ključno je za bilo kakav napredak u ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava. Svako ko usporava, ili ciljano onemogućava ove procese, namećući kao prioritet sitne i interese pojedinaca ispred javnog, radi protiv interesa građana Crne Gore i države”, zaključuje Mikić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније