Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

01. 12. 2021. 10:04 >> 10:05
2

ZORČIĆ BEČIĆU

CG postigla najveći napredak na polju evropskih integrcija

CG postigla najveći napredak na polju evropskih integrcija, kazao je predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič.

On je to kazao na koferenciji za novinare sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem u Državnom zboru Republike Slovenije.

Potvrdivši da Crna Gora i Slovenija imaju jako dobre međusobne odnose na svim poljima, Zorčič je istakao da je njihova ambicija u toku njihovog mandata da se ti odnosi prodube i na parlametarne nivoe.

„Slovenija kao predsjedavajuća u Savjetu Evropske unije, potrudila se staviti na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan. Crna Gora je na tom području postigla među zemljama najveći napredak. Slovenija je, kao i do sada, i ubuduće, spremna Crnoj Gori pružiti političku i tehničku podršku kako bi do ulaska u Evropsku uniju zaista i došlo. Kako bi došlo do uspjeha u toj saradnji, treba povećati i produbiti i parlamentarnu saradnju", kazao je Zorčić.

On je dodao da je važno naći načina kako voditi društveni i parlamentarni dijalog.

"Moram pomenuti i situaciju na Balkanu, gdje, kako znamo, dolazi do sve veće pojave populizma i euroskepticizma, i sa kolegom Bečićem o tome smo već razgovarali tokom ove posjete i nastavićemo naše razgovore", kazao je Zorčić.

Predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije je zaključio da se na parlamentarnom nivou nađe neki konsens kako se trendovi ne bi nastavili i kako bi se poduprla evropska perspektiva i napredak, izrazujući vjeru da će tome značajno doprinijeti ova posjeta, kao i dalje saradnje između obje zemlje.

Zorčić i Bečić su obraćajući se medijima poručili da dvije zemlje imaju jako dobre i sadržajne bilateralne odnose na svim poljima, te istakli da je nastojanje da se tokom trajanja aktuelnih mandata saradnja dodatno ojača i produbi na parlamentarnom nivou.

"Crna Gora, kao zemlja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, koja je lider u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, koja ima stoprocentnu usklađenu politiku sa politikom Evropske unije, koja ima usklađenu monetarnu politiku sa monetarnom politikom Evropske unije, koja ima rekordnih 80% podrške građana u procesu evropskih integracija, kao zemlje koja definitivno sa 600.000 stanovnika ne može da poremeti bilo kakve strateške tokove unutar Unije. Očekujem i naravno, siguran sam da će dobiti dalju podršku Slovenije na evropskom putu, a vjerujem da će to zajednički rezultirati uspjehom zbog kojeg će se radovati, ne samo građani Crne Gore, već i građani Slovenije da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije", kazao je Bečić.

On je istakao da Crna Gora nema bilo kakvu dilemu, te da je za Crnu Goru evropski i evroatlantski put bez alternative.

"Ali vjerujem da je uspješan završetak evropskih integracija Crne Gore i činjenica da očekujemo i da se zalažemo da Crna Gora postane prva sljedeća članica Evropske unije, snažna poruka i velika potreba i EU da bi motivisala druge zemlje Zapadnog Balkana da nastave putem evropskih integracija i da zemlje Zapadnog Balkana niti žele niti će imati drugi put", kazao je Bečić.

Bečić, u pratnji delegacije, boravi u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji na poziv predsjednika Državnog zbora Igora Zorčiča.

On je tokom posjete Sloveniji razgovarao sa predsjednikom Državnog zbora Igorom Zorčičem, a tokom trećeg dana posjete sastaće se i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, kao i sa delegacijom šefova klubova poslanika na čijem čelu će biti Danijel Krivec, predstavnik poslaničke grupe Slovenačke demokratske stranke u Državnom zboru.

Crnogorska delegacija, koja na čelu sa Bečićem, uključuje potpredsjednicu Branku Bošnjak, poslanika Borisa Bogdanovića i savjetnicu predsjednika Sandru Radević, tokom posjete Sloveniji obići će slovenačko primorje, grad Piran i Postojnsku jamu, poznatu turistička atrakcija bivše Jugoslavije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније