Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

02. 12. 2021. 11:49 >> 11:50
1

ABAZOVIĆ I BITIĆI

Posvećeni intenzivnoj saradnji CG i S. Makedonije

Sastanak potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i zamjenika predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Fatmira Bitićija potvrda je čvrste posvećenosti još intezivnijoj međusobnoj saradnji i jačanju prijateljskih odnosa dvije zemlje.


Abazović je konstatovao da između dvije zemlje postoji trajno prijateljstvo koje je neraskidivo i koje je u korist građana dvije države, a primjer u regionu.

"Povećajmo povjerenje, podržimo regionalne inicijative i eliminišimo sve barijere. Uradimo sve da u budućnosti ovu zonu tretiramo kao jednu u ekonomskom smislu kako bi bili konkurentni prema Evropskoj uniji“, istakao je Abazović.

On je naznačio da je ideja i ambicija Vlade Crne Gore da sa zemljama Zapadnog Balkana imamo identične odnose kao sa Sjevernom Makedonijom, istakavši da i van turističke sezone želimo intezivnu distribuciju ljudi, roba i usluga i povezivanje privrednih komora dvije države.

"Moramo raditi na razbijanju svih mogućih predrasuda na Zapadnom Balkanu kako bi uhvatili povoljan vjetar koji će sresti naše sudbine na putu ka Evropskoj uniji“, zaključio je Abazović.

Bitići je, kako se navodi, napomenuo da su njih dvojica na prethodnom sastanku obećali da će nastaviti da snažno rade i podržavaju napore na inteziviranju odnosa između dvije države, u cilju razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

"Region ZB ima veliku šansu da iskoristi svoje prednosti u postkovid periodu i da se pozicionira na evropskoj i svjetskoj mapi kao stabilan region koji će se prepoznavati po međusobnoj saradnji i demokratskim vrijednostima“, istakao je Bitići.

Bitići je naglasio potrebu ZB da izraste u primjer konkurentnog regiona koji konstantno povećava svoj udio u svjetskoj ekonomiji i koji je privlačan investitorima.

„Jačamo konkurentnost kroz zajedničke lance vrijednosti Zapadnog Balkana u postkovid periodu. Težimo Evropskoj uniji i imamo obavezu prema građanima da stvorimo uslove za život. Naša saradnja se nastavlja, razmjena znanja, iskustava i dobre prakse između dve zemlje su ključ našeg razvoja“, zaključio je Bitići.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније