Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Mina ]

02. 12. 2021. 17:27 >> 17:31
2

JEDNOGLASNO

Usvojena deklaracija POSP-a sa preporukama

Parlamentarni odbor Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) jednoglasno je danas usvojio deklaraciju i preporuke Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje i institucijama države i Unije.

U deklaraciji se ističe da politička volja i širok međupartijski dijalog između vlasti i opozicije ostaju suštinski važni za postizanje napretka u sveukupnom procesu pristupanja.

„POSP pozdravlja stanje pristupnih pregovora Crne Gore, sa svim otvorenim poglavljima i tri koja su privremeno zatvorena“, kaže se u deklaraciji.

Navodi se da sveukupni tempo procesa pristupanja zavisi od napretka u oblasti vladavine prava, temeljnih prava, uključujući i zaštitu prava manjina, funkcionisanja demokratskih institucija i reforme javne uprave i od ekonomskih kriterijuma.

POSP je apelovao na crnogorske vlasti da se usredsrede na davanje prioriteta predlozima zakona koji se odnose na agendu reformi u vezi sa EU, kao i jačanje političke posvećenosti i širokog međupartijskog dijaloga između vlasti i opozicije, koji su potrebni da se deblokiraju značajni segmenti reformi u pravosuđu.

Crnogorske vlasti, kako su poručili iz POSP-a, treba da se usredsrede i na postizanje opipljivih rezultata i bilansa ostvarenih rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i očuvanja prava nacionalnih manjina u Crnoj Gori.

POSP je pozvao aktere u Crnoj Gori da visok nivo podrške javnosti evropskim integracijama smatraju jasnom porukom da građani žele demokratske reforme zasnovane na vrijednostima EU.

„POSP poziva i evropske i crnogorske aktere da ubrzaju pregovarački proces i da iskoriste visoku podršku članstvu u EU kao platformu za dalji napredak i ubrzanu dinamiku tog procesa“, piše u deklaraciji.

Iz POSP-a su, imajući u vidu neophodnost sveukupnog međupartijskog i društvenog konsenzusa o budućem članstvu Crne Gore u EU, pozvali na konstruktivan i inkluzivan politički dijalog izvršne i zakonodavne vlasti.

Oni su pozvali na posvećenost svih parlamentarnih stranaka kako bi se prevazišla trenutna polarizacija političke scene, ojačale državne institucije i poboljšao napredak Crne Gore na putu ka EU.

Iz POSP-a su istakli da su međupartijski dijalog i funkcionalni parlament ključni za napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima.

„PSOP podstiče Skupštinu da razmotri zaostale zakonodavne inicijative koje čekaju na parlamentarnu raspravu“, navodi se u deklaraciji.

Iz POSP-a su pozvali da se u potpunosti uključe u rad Skupštine parlamentarne stranke koje ne učestvuju u punom kapacitetu, kako bi se unaprijedio proces donošenja odluka i kvalitet parlamentarne debate.

POSP je pozvao zakonodavnu i izvršnu vlast na unapređenje međusobne koordinacije u davanju prioriteta predlozima zakona koji se odnose na agendu reformi u vezi sa EU.

„POSP pohvaljuje napore predsjednika Skupštine za jačanje zakonodavne i nadzorne funkcije parlamenta, izražava žaljenje zbog čestog korišćenja hitnog postupka pri iniciranju i usvajanju zakonodavstva“, piše u deklaraciji.

Iz POSP-a su pohvalili unapređenje transparentnosti Skupštine i njene komunikacije sa javnošću i pozdravili pozitivne promjene u vezi sa zastupljenošću žena i manjina u parlamentu.

Oni su pozvali na djelotvorno sprovođenje neispunjenih preporuka OEBS-a/ODIHR-a u vezi sa izbornim okvirom, u skladu sa evropskim standardima i najboljim praksama.

„POSP podstiče Odbor za izbornu reformu da ispuni zadatak i što je prije moguće omogući sprovođenje neophodnih zakonodavnih reformi“, navodi se u deklaraciji

Iz POSP-a su ponovili da su efikasna javna uprava i stručnost suštinski značajne za pokretanje neophodnih reformi.

„POSP, u tom cilju, ohrabruje učinkovitu depolitizaciju, optimizaciju i jačanje javne uprave, transparentne postupke imenovanja, kao i primjenu zapošljavanja utemeljenog na zaslugama i rukovodne odgovornosti“, piše u deklaraciji.

Odbor je apelovao na vlasti da u potpunosti rekonstruišu funkcionalnu pregovaračku strukturu i popune preostale pozicije, čime se stimuliše dinamika procesa pristupanja.

POSP je pozvao na političku posvećenost kako bi se deblokirale i dalje nesprovedene reforme.

Iz POSP-a su konstatovali da je ostvaren ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji su i dalje dominantni u mnogim oblastima.

Odbor je apelovao na crnogorske nadležne institucije da unaprijede odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou i pokrenu temeljne istrage o svim zloupotrebama koje su otkrivene Pandora papirima, u skladu sa izvještajem Evropskog parlamenta od 21. oktobra ove godine.

„POSP konstatuje visoku polarizaciju medijske scene i poziva na osiguravanje nezavisnosti medija i borbu protiv dezinformacija, hibridnih prijetnji i politički pristrasnog izvještavanja“, navodi se u deklaraciji.

Iz POSP-a su oštro osudili napade na medije i novinare i pozvali na učinkovitu istragu i sudsko postupanje.

Odbor je pozvao na učinkovito sprovođenje postojećeg zakonodavnog i institucionalnog okvira i ključnih međunarodnih instrumenata u oblasti ljudskih prava i dalje unapređenje klime inkluzije, tolerancije i borbe protiv svih vidova diskriminacije.

Oni su konstatovali nejednakost žena u učešću u političkom i javnom životu, pristupu zapošljavanju i ekonomskim mogućnostima.

Iz POSP-a su naveli da rodno zasnovano i porodično nasilje i dalje izaziva zabrinutost, posebno imajući u vidu pandemiju kovida-a 19.

„Izražava žaljenje što ranjive grupe, uključujući Rome i Egipćane i osobe sa invaliditetom, i dalje doživljavaju višestruke oblike diskriminacije i teškoće u ostvarivanju pristupa tržištu rada, pravdi, uslugama zdravstvene zaštite i obrazovanju“, piše u deklaraciji.

Iz Odbora su pozdravili napredak postignut u zaštiti prava pripadnika LGBTI populacije i organizaciju Parade ponosa u Crnoj Gori u oktobru ove godine.

Oni su pozvali na adekvatnu primjenu zakona o partnerstvu osoba istog pola.

„POSP pohvaljuje Crnu Goru zbog posvećenosti, aktivnog učešća i konstruktivne uloge u regionalnoj saradnji i regionalnim inicijativama“, piše u deklaraciji.

Iz POSP-a su pohvalili potpunu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i aktivno učešće u misijama Unije u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike.

„POSP pozdravlja napredak i posvećenost Crne Gore međunarodnoj policijskoj saradnji, koja je dodatno ojačana sporazumom sa Fronteksom po pitanju upravljanja granicama i hvatanja u koštac sa prekograničnim kriminalom, krijumčarenjem droga i oružja, trgovinom ljudima i terorizmom“, piše u deklaraciji.

POSP je pozvao na dodatnu posvećenost crnogorskih vlasti kada je u pitanju sprečavanje nelegalnih migracija ka EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније