Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ TVCG ]

05. 12. 2021. 12:16   >>  12:19 1

SIGMA IZVJEŠTAJ

Uspostaviti profesionalnu državnu službu

Da bi povratila svoju poziciju regionalnog lidera u procesu evropskih integracija, Crna Gora treba da uspostavi profesionalnu državnu službu zasnovanu na zaslugama i značajno unaprijedi funkcionisanje vladavine prava kako bi imala koristi od nove metodologije proširenja, navodi se u Izvještaju OECD/SIGMA o Principima javne uprave u Crnoj Gori.

prosjeku, učinak se pogoršao u oblasti razvoja politike i koordinacije od 2017. Jedina poboljšanja su u kreiranju politike zasnovane na dokazima (evidence-based policy).

Izvještaj ističe da je Crna Gora postigla određeni napredak u reformama u oblastima javnih usluga i upravljanja ljudskim resursima i pružanja usluga, dok su u drugim oblastima reforme zastale.

„U poređenju sa susjedima na Zapadnom Balkanu, Crna Gora premašuje regionalni prosjek u oblasti odgovornosti. Međutim, u drugim reformskim oblastima Crna Gora je na ili ispod regionalnog prosjeka”, navodi se u izvještaju.

Smjena vlasti ogolila politički uticaj u državnoj službi

Podsjeća se na ograničeni napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, gdje je Crna Gora otvorila pregovore u svim poglavljima pravne tekovine EU (acquis), ali nijedno nije zatvorila više od četiri godine.

"Smjena Vlade krajem 2020, prva od ponovnog sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, ogolila je dubok nivo političkog uticaja ukorijenjenog u visokim državnim službama. Većina rukovodilaca je otpuštena ili dobrovoljno napustila funkciju, što je stvorilo značajan zastoj u funkcionisanju administracije", navodi se u Izvještaju o principima javne uprave.

I Izvještaju se podsjeća na ekspoze premijera i Vladin program u kome se navodi da evropske integracije ostaju jedan od prioriteta nove Vlade.

"Međutim, da bi povratila svoju poziciju regionalnog lidera u procesu evropskih integracija, Crna Gora treba da uspostavi profesionalnu državnu službu zasnovanu na zaslugama i značajno unaprijedi funkcionisanje vladavine prava kako bi imala koristi od nove metodologije proširenja EU", navodi se u dokumentu.

Iako reforma javne uprave ostaje politički prioritet, nove strategije koje postavljaju okvir za reforme su još u izradi.

"Implementacija reformi predviđenih u prethodnoj Strategiji RJU i Programu reforme upravljanja javnim finansijama ostaje ograničena, pošto je manje od polovine ciljeva postignuto do isteka 2020. godina", kaže se u izvještaju.

Veliki politički uticaj među višim rukovodiocima

Unaprijeđeni pravni okvir je jedan od glavnih razloga za napredak u procjeni od 2017. godine, zajedno sa poboljšanom dostupnošću podataka za procjenu. Međutim, ocjenjuje se da je upravljanje ljudskim resursima i dalje fokusirano uglavnom na osiguravanje usklađenosti sa zakonima, a ne na stvarno upravljanje ljudskim resursima.

"Većina visokih državnih službenika napustila je funkcije zbog ostavki, ukidanja i reorganizacije državnih organa nakon promjene Vlade 2020. godine, što ukazuje na veliki politički uticaj među višim rukovodiocima", navodi se u dokumentu.

Ocijenjeno je i da menadžment javne uprave nije fokusiran na rezultate, već na ispunjavanje formalnih zahtjeva. Pristup informacijama, kaže se, nije u potpunosti funkcionalan, o čemu svjedoči značajan broj žalbi i visok udio uspješnih žalbi.

"Uprava često ne reaguje na zahtjeve u zakonskom roku, a proaktivno objavljivanje informacija je nedosljedno. Efikasnost rada nadzornih institucija je ograničena, na osnovu niske stope implementacije njihovih preporuka. Prosječno trajanje upravnih sudskih postupaka značajno je povećano u odnosu na 2017. zbog velikog broja pristiglih predmeta", stoji u izvještaju.

Navodi se da su uspostavljanje okvira interoperabilnosti i obezbjeđivanje besplatnih digitalnih potpisa ključni pomaci u pružanju usluga, ali da je taj potencijal i dalje nedovoljno iskorišćen.

Izvještaj konsatuje i da uvođenje programskog budžeta 2021. godine označava poboljšanje u transparentnom upravljanju javnim finansijama, ali da je kvalitet fiskalnog planiranja u kratkoročnom i srednjem roku i dalje nizak.

Principe javne uprave koje su definisali OECD/SIGMA, osnova su za rad Evropske komisije u oblasti reforme javne uprave. Principi definišu šta dobro upravljanje podrazumijeva u praksi i navode glavne zahtjeve koje bi zemlje trebalo da slijede tokom procesa pridruživanja EU.

Ivan Mijanović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније