Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

06. 12. 2021. 12:02   >>  12:42 24

BEČIĆ

Opozicija ima većinu na Cetinju, spremni da pregovaramo

Predsjednik Skupštine i Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić vjeruje da će vlast u Mojkovcu biti brzo formirana. Kaže da su Demokrate spremne za razgovore oko formiranje vlasti na Cetinju, gdje su, kako ističe, građani dosadašnjoj opoziciji dali glasove da vodi Prijestonicu.

Bečić podsjeća da je u Mojkovcu većinu od 17 mandata osvojila dosadašnja opozicija u tom gradu, dok je DSP dobio 14 mandata.

“Vjerujem da ono brzo i lako formiranje vlasti, kojem smo svjedočili u Nikšiću i Mojkovcu će se desiti i u Mojkovcu”, kazao je Bečić na konferenciji na medije.

Što se tiče Cetinja, on kaže da su četiri liste, koje su bile opozicija, osvojile ubjedljivu većinu.

“18 odborničkih mandata su osvojili četri kluba opozicije Demokrate, GP URA, Stara garda i SDP. Tako da je odgovor građana Cetinja i to nakon svih dešavanja bio potpuno jasan. DPS je doživio veliki pad na Cetinju”, kazao je Bečić, na pres konferenciji u Skupštini, povodom zvanične posjete predsjednika Parlamenta Estonije Jurija Rataša.

On ističe da, ako se svi budu držali onoga što su četiri godine zastupali u Parlamentu, a to je da je Cetinju potrebna promjena, lako će se, kako ističe, ispoštovati volja.

“Jer građani su dali upravo pečatom i potvrdom izbornih rezultat snagu da opozicija bude nova vlast na Cetinju. Ne vidim razloga da tako ne bude”, poručio je Bečić.

Bečić je naveo da, naravno, još uvijek nijesu počeli pregovori o formiranju vlasti na Cetinju.

“Ali naravno stojimo potpuno spremni da realizujemo izbornu volju građana na Cetinju i da dosadašnja opozicija preuzme vlast na Cetinju”, poručio je Bečić.

 On navodi da je prezadovoljan rezultatima jučerašnjih izbora u tri opštine.

“Generalno gledano zaključak je da su i ovi izbori potvrdili rast partije koju predvodim, Demokratske CG i pobjednički niz sa našim koalicionim partnerima na državnom nivou. Sa druge strane nastavio se kontinuitet loših rezultata najveće opozicione partije DPS - veliki pad podrške i novi gubitak opština. To baš govorimo o opštinama koje su bile tradiocionalno, decenijama, uporišta naših političkih konkurenata”, poručio je Bečić.

Odgovor građana je, kako kaže, bio drugačiji od ovoga što je DPS najavljivao uoči izbora.

“Uz sve ove izazove građani su očito u dobrom dijelu zadovoljni sa svim onim u ovih 15 mjeseci u odnosu na ono čemu je Crna Gora svjedočila u prethodnih 30 godina, odnosno do 30. avgusta 2020”, naveo je Bečić.

Demokratska CG je, kaže, u Mojkovcu ostvarila rast od 30 odsto, na Cetinju rast od 50 odsto u odnosu na parlamentarne izbore i u Petnjici rast od oko sedam puta u odnosu na parlamentrane izbore.

“To govori da smo jaka građanska, proevropska, evroatlanska, moderna i dobro organizovana partija”, poručio je Bečić.

Glasaće za budžet, očekuju podršku Vlade i za njihove predloge

Bečić je ponovio da će ta partija podržati budžet za narednu godinu, ali očekuju da i Vlada podrži predloge Demokrata u vezi sa naknadama za majkama, dječijim dodacima sa svu djecu.

“Ako šta treba da ujedini poslanike to su upravo ovi zakoni”, poručio je Bečić i dodao kako očekuje da Vlada podrži njihove predloge.

On je kazao i da su se mjesecima zalagali za rekonstrukciju Vlade i da su u jednom trenutku imali najveći stepen saglasnosti, i "manji politički subjekat" je to otežao.

"Kako je taj naš predlog odbijen od ovog manjeg subjekta u vlasti, a drugi veći subjekt je nakon toga odustao, prirodno je bilo da saopštimo da safa čekamo da oni koji su odustali ili odbili usaglase model o kojem bi mi mogli da se izjasnimo", rekao je Bečić.

On smatra i da su jučerašnji izbori poruka građana da aktuelna većina treba da nastavi zajedno, a da se vlast stabilizuje.

"Siguran sam da nakon sinoćnjih rezultata nikome i ne pada na pamet da prekraja izbornu volju građana, već da treba da nađemo model", zaključio je lider Demokrata.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније