Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

07. 12. 2021. 06:44 >> 06:47
4

ČOLAKOVIĆ ZA PORTAL

"Rezultati izbora stabilizovaće odnose u vlasti"

Trend je jasan, na svakim narednim izborima DPS bilježi sve manji broj glasova a predstavljanje statistike kojom se javnost želi uvjeriti u snagu partije je tek slaba utjeha, ocijenio je za Portal RTCG politički analitičar Božidar Čolaković. On smatra da je  malo teže objasniti na ograničenom prostoru kako pad nije i veći.

"Obećanja u predizbornim kampanjama nije nedostajalo (nekoliko njih su postali simbol neumjerenosti obećanja prethodne trodecenijske vlasti- žičara Kotor-Lovćen, fabrika čokolade) a da se suštinski malo šta promijenilo od izbora do izbora. Nepotrebno je naglašavati koliko bivši režim nije učinio za Prijestonicu, kao uostalom, i za cijelu državu. Oni čije pamćenje seže dalje u prošlost mogu se prisjetiti i ne tako prisnog odnosa vrha režima i Prijestonice s početka devedesetih", kazao je Čolaković.

Kako kaže, nije dovoljno podsjećanja na rečenicu jedinog gradonačelnika Prijestonice koji nije bio iz redova DPS, počivšeg Miroslava Vickovića: „Razlika između nas (LSCG) i vas (DPS) je u tome što je Crna Gora nama domovina a vama imovina“.

"U svijetlu ove antologijske replike je neophodno sagledati i odnos prema Prijestonici. Čisto račundžijstvo se može, dok je medijskih saradnika i adekvatnih apanaža, neko vrijeme predstavljati emotivnim odnosom prema Prijestonici. Ali, kad se izgubi vlast, a sa njom i „logistika“, sjaj na staklenim nogama izgrađenog mita se lako rasprši", kaže Čolaković. 

Po njegovom sudu, prije izbora biti u poziciji apsolutne vlasti, a poslije izbora zavisiti od projekcije i interesa nekadašnjeg koalicionog partnera na državnom nivou (pritom je ta koalicija prestala da postoji uz obostrane optužbe) se ne čini pobjedom, već prije ozbiljnim upozorenjem.

"S druge strane, rezultati lokalnih izbora bi trebalo da doprinesu stabilizovanju odnosa između kostituenata vladajuće većine (budući da nije došlo do ozbiljnijeg pomjeranja, neke stranke su u Prijestonici bilježile pad, a u Mojkovcu rast, na primjer). Međutim, ne bi trebalo smetnuti s uma da su rezultati izbora ili tzv. stanje na terenu samo jedan segment „kvadrature kruga“ ukupnih odnosa vladajućih stranaka", ukazao je Čolaković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније