Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 12. 2013. 17:27 >> 17:27
1

ODBOR

Saslušali kandidate za Sudski savjet

Pred Odborom za politički sistem saslušano je 14 kandidata za Sudski savjet: Nikola Bulatović, Mladen Vukčević, Vukoman Golubović, Kasim Dizdarević, Spomenka Đukanović, Novak Bego Laković, Slavko Lukić, Hakija Lješnjanin, Stanko Marić, Loro Markić, Velija Murić, Nail Redža, Vesna Simović Zvicer i Dorđije Ulićević.

Vukoman Golubović je poručio da će se, ukoliko bude izabran, zalagati  za bolji materijalni položaj sudija.

„Nije da karikiram, ali ima slučajeva da sudija cijepa drva, podstanar je, stavlja kapu da prolaznici ne bi primijetili u kakvim uslovima živi“, kazao je Golubović.

„Mislim da je centralno pitanje u oblasti pravosuđa evidentna nefikasnost, koja, čini mi se, nikada nije bila toliko izražena kao sada“, kazao je Novak Bego Laković.

Nakon što su kandidati objasnili motive za prijavu, uslijedila su pitanja poslanika.

„Opišite mi kakva bi bila vaša reakcija da zazvoni telefon i da bude Vesna Medenica ili šef kabineta premijera i da od vas traži da, na ovaj ili onj način, glasate za izbor sudija ili da je bilo koja druga važna odluka u pitanju“, interesovalo je Slavena Radunovića iz Nove.

„Niti je, niti će se neko usuditi da me pozove, prvo bi mene ponizio kao čovjeka“, uslijedio je odgovor Vukomana Golubovića, što je Radunoviću zazvučalo neubjedljivo.

„Da Vas niko za sve ove godine nije pozvao u onom sistemu, mene je samo zbog ovog sastanka zvalo 5 ljudi2, ustvrdio je Radunović.

Snežana Jonica iz SNP pitala je kandidate kako ocjenjuju trenutno stanje u pravosuđu, te šta vide kao glavni problem.

„Materijalni položaj, treba da postoji sudski budžet , jer ako tražite sredstva od izvršne vlasti, nijeste nezavisni. Sa druge strane, mi moramo mnogo više pratiti praksu evropskih sudova“, odgovor je Mladena Vukčevića.

A da li će, kada budu izabrani za članove Sudskog savjeta, prestati da se bave advokaturom, te da li tu postoji konflikt interesa, pitanje je Draginje Vuksanović iz SDP.

Za Novaka Bega Lakovića to je, apsolutno, konflikt interesa.

„Naravno, advokat član Sudskog savjeta nije u konfliktu interesa sa sudijom, ja kao profesionalac, sudije doživljam znatno drugačije, sudije sude na osnovu Zakona, dokaza bez obzira ko sjedi ispred njih“, kazao je Velija Murić.

Genci Nimanbegu iz Force pitao je Mladena Vukčevića šta misli da li je Sudski savjet po uticajem prevelikog broja porodičnih veza.

„Mi smo mala zajednica, advokatura i medicina su profesije koje se najčešće nasljeđuju, dakle i ovdje ćemo naći među nama našu djecu koja su o u ovoj struci, to nikako ne smije da bude prednost, ali ni hendikep. Sa druge strane, da li na istaknutim funkcijama treba da ima u toj mjeri rodbinske bliskosti, moj odgovor je-ne“, kategoričan je Vukčević, prenijela je Antena M.

Četiri člana Sudskog savjeta Skupština bira na plenumu.

Odbor će sjutra saslušati kandidate za Tužilački savjet, a u srijedu kandidata za vrhovnog državnog tužioca Branka Vučkovića.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније