Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z./M.M. [ Mina ]

09. 12. 2021. 20:10 >> 20:28
3

OPOZICIJA TRAŽILA OSTAVKU

Vladajuća većina zadovoljna radom Stijovića

Pred poslanicima u Skupštini Crne Gore je bio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović. Opozicija je pozvala Vladu da ga razriješi, jer, kako navode, nije sposoban da vodi taj resor.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je kazao da je ministar kriv zbog kašnjena agrobudžeta.

"Onda pričate o pomoći poljoprivredi sa agrobudžetom u junu", kazao je Konjević.

"Agro budžet nikad kasnije nije usvojen, sljedeće vi ćete ostati kao jedini ministar koji nije znao kako da uplati sredstva koja ste naslijedili, kojima treba da vratite dio kredita Abu Dabi razvojnom fondu", kazao je poslanik DPS-a Petar Ivanović.

Stijović je kazao da novac u vezi sa tim findim nije isplaćen, jer nije po zakonu.

"Nezakonito ste ga otvorili, zloupotrebljavali račun i sad je na SDT-u da potvrdi, da li je tako. Oni će da tvrde ja ne diram stvari koje nijesu zakonite. Abu Dabi ugrožava budžet, stabilnost sistem i države", kazao je Stijović.

Ministar je komentarisao i situaciju u kompaniji Plantaže. Tvrdi da opština Tuzi želi da je ugrozi. Kako je kazao, to sve su zakonske obaveze da Tuzi u jednom trenu naplate 2019. 2020, podnesu zahtjev za 2021. i prinudnom naplatom u Plantažama.

"Rok na iznosu od 888.000 eura je do 5. decembra, prethodno blokira račun da bi naplatila drugi poreski dug. Dali su rok devet dana i uspjeli da povuku dva miliona eura na ime poreza", kazao je ministar.

Iz SNP-a poručuju da je Ministarstvo poljoprivrede za godinu uradilo mnogo, Demokrate tvrde da nema razloga za Stijovićevo razrješenje.

Stijović poručuje da Ministarstvo vodi agrarnu, a ne stranačku politiku.

Bratić nije došla u Skupštinu, poslanici opozicije napustili salu

Poslanici opozicije napustili su sjednicu Skupštine jer se ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić nije pojavila na raspravi o interpelaciji za pretresanje Vladine politike u oblasti prosvjete.

Umjesto Bratić, sjednici prisustvuje državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Damjan Ćulafić.

Poslanici opozicije poručili da ne mogu raspravljati o interpelaciji ako ministar nije u sali, i da o njenom radu ne može govoriti državni sekretar koji tu dužnost obavlja svega dva mjeseca.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković uputila je molbu potpredsjedniku Skupštine Strahinji Bulajiću da se ponovo uputi poziv Bratić kako bi sjutra došla na sjednicu Skupštine.

Ona je kazala da je Ćulafić do prije 30 dana bio sekretar Sekretarijata za sport, kulturu i mlade u Opštini Berane i da nema dovoljno informacija.

“Pretvorili smo parlament u crtani film”, istakla je Vuksanović Stanković.

Poručila je da je ova situacija prevršila svaku mjeru.

Vuksanović Stanković je rekla da je na Bulajiću da preduzme dalje korake i odredi se prema zahtjevu opozicije.

Bulajić je rekao da je dobio obavještenje od Službe Skupštine da je poslat javni apel da Bratić dođe, a da formalni poziv parlament ne može da uputi.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović zatražio je da se poslanici drže Poslovnika Skupštine, koji ne propisuje da je nužno da ministar prisustvuje sjednici Skupštine.

Ćulafić je kazao da kazao da Bratić nije došla u parlament zbog ranije preuzetih obaveza.

Završena rasprava o razrješenju Radonjića i Obrenovića

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o predlogu za razrješenje predsjednika i člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Sretena Radonjića i Bojana Obrenovića, i o tome će glasati naknadno.

Inicijativu za razrješenje Radonjića i Obrenovića podnijeli su poslanici Demokratskog fronta (DF) zbog toga što je, kako su obrazložili, Savjet u martu prošle godine donio mišljenje da se objave imena i adrese osoba koje su bile u samoizolaciji zbog korone virusa.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da su Radonjić i Obranović trebali da budu odavno razriješeni jer je, kako je naveo, riječ o kadrovima Demokratske partije socijalista (DPS).

“Radonjić je poznat kao progonitelj DF-a i, umjesto da ranije bude razriješen, on je nagrađen novom funkcijom”, kazao je on.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović je kazala da je inicijativa DF-a nezakonita, jer je potpisao poslanik Radoš Zečević koji je u konfliktu interesa.

Prema njenim riječima, matični skupštinski odbor se nije izjašnjavao o zahtjevu za razrješenje Radonjića i Obrenovića.

“Riječ je o političkom razrješenju i revanšizmu jer zakonski osnov nije ispoštovan. To je nastavak nezakonitih smjena aktuelne vlasti”, rekla je Šćepanović.

Administrativni odbor je u novembru predložio da Skupština razriješi Radonjića i Obrenovića.

Za takvu odluku tada je glasalo sedam poslanika parlamentarne većine, dok su protiv bili četiri predstavnika opozicije.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније