Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ O.Z. ]

10. 12. 2021. 16:56   >>  17:01 8

RASPRAVA O INTERPELACIJI

Radulović: Pojedine boli što diplomatija više nije privatizovana

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović treba da bude razriješen zbog neistinitih informacija i instrukcija koje je poslao ambasadorima kako da informišu države gdje obavljaju funkcije, o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra, smatraju poslanici opozicije.

U Skupštini su danas poslanici raspravljali o interpelaciji za rad Vlade u oblasti vanjske politike, a o tome će se naknadno izjasniti.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić podsjetio je da je Radulović rekao da je ponosan što je ministar u prvoj demokrtskoj vladi i da je protjeranjivanje amabasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića ishitren čin, da bi potom obje izjave naknadno korigovao.

Prema riječima Nikolića, nakon toga je pokrenut lov na ambasadore.

„Pored toga ministar je pokušao da prigrabi ovlašćenja koja mu ne pripadaju, kazao je da je vlada dobila ovacije za takvu odluku“, rekao je on.

Nikolić je kazao da je „non paper“ koji je uslijedio nakon događaja4. i 5. septembra na Cetinju, gdje je MVP poslalo instrukcije diplomatsko-konzularnim predstavnicima kao treba da izvještavaju o događajima.

Poslanik Pokreta za promjene Dejan Đurović ocijenio je da aktuelna Vlada nije napravila diskontuitet od prethodne vlasti.

„Jedno od prvih iznenađenja od MVP su sankcije uvedene Rusiji, bez obzira što su u tom trenutku već bile uvedene, te sankcije su bile zbog slučaja Navaljni“, rekao je Đurović.

On je kazao da je uslijedio recipročan odgovor Rusije i da se on odrazio na turističku sezonu.

„Bez obzira što je sezona bila dobra, ali bi bila mnogo bolja da nije bilo sankcija“, dodao je Đurović i rekao da su strana ulaganja u Crnoj Gori ove godine najveća od ruskog kapitala.

„Druga stvar su odnosi sa Srbijom koji su u ovom trenutku na najnižem nivou. Šta će se uraditi sa osobom koja je navedena kao „persona non grata“, šta je sa slučajem Svetozara Marovića“, upitao je Đurović.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović naveo je da je osnovna stvar za interpelaciju Radulovića uputstvo amabasadorima, koje je poslao prije stava Vladine komisije o dešavanjima na Cetinju.

Prema riječima Brajovića, čuje se sve češće da premijer koji vodu vanjsku politiku, ne komunicira sa ministrom koji vodi vanjsku politiku.

„Taj čovjek vas je predložio, ako ste radeći s njim vidjeli da ne zaslužuje vaše povjerenje i angažman, onda podnesite ostavku“, rekao je Brajović.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović kazala je da je Izvještaj Evropske komisije pokazao da je Crna Gora nastavila vanjsku politiku da usklađuje sa vanjskom politikom EU.

„Ocijenjeno da Crna Gora ima dobar nivo spremnosti i da je ostvaren izvjesni napredak“, dodala je Vujović navodeći da promjene u spoljno-političkom kursu nema.

Prema riječima Vujović, zbog stoprocentene nastavljene vanjske politike, Radulović je trpio kritike i od dijela parlamentarne većine.

„Rad MVP obilježila sporenja i izazovna vremena kohabitacije, neimenovanja ambasadora, ali je to najmanje grijeh ministra koji je predložio imenovanja i ni nakoji način nije ugrozio ugled Crne Gore“, rekla je Vujović.

Ona je ocijenila pohvalnim pokušaj depolitizacije diplomatsko-konzularne mreže.

Vujović smatra da „non paper“ predstavlja objektivnu sliku dešavanja na Cetinju, koju su potvrdili nalazi državnih organa.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stankovič rekla je da je Radulović nije dao prave informacije o dešavanjima na Cetinju i da su to potvrdile odluke nadležnih organa.

„Zasigurno je jasno da sve ukupno, ne samo vaš nego i rad Vlade, jasan pokazatelj neodrživosti vlade, koja ima politiku - dobro jutro na sve četiri strane. Bez ikakvog koncpeta, bez vizije i odgovornosti za ono što se loše radi po interese države“, kazala je ona.

Vuksanović Stanković rekla je da je zbog toga jasno da Vlada i ministri moraju da odu sa funkcija kako bi Crna Gora krenula naprijed.

Poslanik Crno na bijelo Miloš Konatar kazao je da pozicija Vlade koju je kreirao dominantno MVP može da služi na ponos državi i vladi.

On je podsjetio da je prema sporazumu iz prošle godine, naveo da je zadržan spoljno-politički kurs i nastavljeno je sa poštovanjem preuzetih međunarodnih obaveza.

„Nećemo podržati predlog interpelacije jer smatram da je uz sektor bezbjednosti, jedan od važnih karika na koju možemo biti ponosni“, kazao je Kontar.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da je Radulović najbolji ministar u najgoroj Vladi.

Popović je naveo da je Radulović dužan da odgovori na osnovu čega je sastavio instrukcije za crnogorske ambasadore i po čijem nalogu, i kako MVP prije zvaničnih izvještaja zaključilo da je policija na Cetinju djelovala profesonalno, i svu krivicu pripisala predstavnicima opozicije i građanima predstavljajući ih kao ekstremiste.

„Svojim instrukcijama Radulović je stavio diplomatsko-konzularne predstavnike u funkciju falsfikatora i proizveo značajne činjenice po ugled Crne Gore“, rekao je Popović.

On je kazao da će LP glasati za interpelaciju.

Poslanik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je da će ta partija biti protiv interpelacije i da će podržati Radulovića da nastavi da radi svoj posao na najbolji mogući način.

„Jer iskreno mislim da to tako i radite. Naša primjedba se odnosi na neimenovane predložene ambasadore. Vrlo je nezgodno igrati se tako sa ljudskim sudibinama. Volio bih da ste iskoristili vaše pravo, pa da ste ih imenovali za sekretare ili otpravnike, da bi oni mogli da obavljaju svoje poslove“, rekao je Joković.

Radulović je kazao da je sadašnja opozicija godinama narušavala ugled Crne Gore, narušavajući sve ono što je pristojno, emancipovano i građansko u državi.

On je kazao da su mladima ponudili zastave, krvna zrnca, korupciju, i likvidacije na ulici.

„Pitajte diplomate da li se osjećaju poniženo, možda je to bio ipak ranije bio slučaj kada su bili svedeni na minuseve i pluseve“, rekao je Radulović.

Prema riječima Radulovića, diplomate za njega nijesu plusevi i minusevi, „bez okova su, dok su lojalni instituciji i Crnoj Gori“.

Radulović je kazao da su u „non papaer-u“ pobrojani samo fakti.

„Koji su lako provjerljivi i toliko puta ponovljeni, većinom predstavnika jedne strane. Pominjanje predsjednika Đukanovića, što je očigledno izazvalo i ovu reakciju, u kontekstu je onoga što je on sam pominjao tih dana i što je iz njegovih usta pošlo u etar međunarodnoj zajednici“, dodao je Radulović.

Radulović je negirao da u „non paperu“ nijesu pomenuti ranjeni građani, „iako iz dna duše volio bih da ih nije bilo“.

On je rekao da nakon Cetinja nema poraženih već da svi su pobjednici i da je Crna Gora pobijedila.

„Vjerujem da pojedine od vas boli što diplomatija nije privatizovana više, što nije u interesu jedne grupe“, kazao je Radulović.

On je rekao da mu je žao što u proteklih godinu nije objavljivao sve ono što prethodna vlast slala u „non paprima“ o građanima koji drugačije misle.

Radulović je naveo da je diplomatija je u proteklih godinu promijenjena i da u njoj rade ljudi su godinama obučavani za to, uz par izuzetaka političkih imenovanja.

On se obratio i „drugoj opoziciji“, koja je, kako je naveo, od samog starta glasnija od formalne.

„Tri lidera su potpisala sporazum prošle godine da neće biti promjene kursa spoljne politike. Ako su prevareni kao što kažu zašto su podržali tu platformu 4. decembra. Oni su to glasali, a ja to sprovodim“, rekao je Radulović.

On je rekao da je optužen da kvari odnose sa Srbijom i kazao da sa tom državom želi najbolje odnose.

Radulović je naveo da je pokretao sve inicijative i susrete, ali da je „za tango potrebno dvoje“.

Prema njegovima riječima, nije problem što kritikujete (Demokratski front) rad MVP, već da je problem što sa DF ne postoji način dogovora oko načela.

„Odbili ste pet karijernih diplomata uz argument da oni rade u MVP-u, pa gdje treba da rade“, upitao je Radulović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je zarobljena u savršenoj oluji, „nevidljivoj koaliciji dva populizma“.

„Isto ko što DPS nije mjera crnogorstva, tako i politika DF nije mjera srpstva. Niti su jedni procrnogorski, niti su drugi prosrpski, jednostavnije rečeno oni su samo ekstremi. Ukoliko umjerena, građanska, emancipovana, normalna Crna Gora želi da živi, dva ekstrema mora da se rasfromiše ili politički oslabe“, ocijenio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније