Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

13. 12. 2021. 16:50   >>  16:55

MILATOVIĆ I KORDIĆ U BRISELU

Još jedna prilika da se ponovi opredijeljenost CG ka EU

Međuvladina konferencija Crne Gore i Brisela koja se održava večeras prilika je da Crna Gora, prije svega, ponovi svoju geostratešku opredijeljenost jasnog članstva u EU i upozna učesnike sa napretkom u poljima bitnim za proces pristupanja, istakla je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Delegaciju Crne Gore na konferenciji predvodi ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

"Ovo je odlična prilika da Crna Gora, prije svega, ponovi svoju geostratešku opredijeljenost jasnog članstva u EU, da pored tog svog spoljnopolitičkog prioriteta takođe naglasi i jasnu viziju i planove u oblasti vladavine prava, a da se i podvuku i drugi važni elementi za sveukupan napredak naše zemlje u ovom procesu, uključujući značajne mjere ekonomskog oporavka, koje od ove godine tretiramo u okviru tzv. klastera Temeljna poglavlja. Ono što je naročito važno je da smo osnažili politički diijalog sa državama članicama Evropske unije, i upravo je ova međuvladina konferencija potvrda", naglasila je Kordić.

Kako ističu u saopštenju Vlade, ministar Milatović je najavio da će predstaviti Akcioni plan koji je Vlada usvojila prethodne sedmice, a koji se tiče, prije svega, adresiranja ključnih prioriteta koji su spomenuti od Evropske komisije u ovogodišnjem Izvještaju o napretku, a sve u cilju da naredni bude što bolji kako bismo na taj način dodatno ubrzali proces pristupanja Crne Gore EU.

Političke međuvladine konferencije predstavljaju priliku za snaženje političkog dijaloga između država kandidata za članstvo u EU i država članica EU. Za Crnu Goru ova konferencija predstavlja dobru priliku da kroz jasnu viziju prioriteta za naredni period potvrdi da je članstvo u Uniji njeno strateško opredjeljenje i ključni vanjskopolitički cilj.

U ime Savjeta EU kojim trenutno predsjedava Slovenija, konferenciju će otvoriti DS Gašpar Dovžan, dok će Evropsku komisiju na konferenciji predstavljati komesar za proširenje Oliver Varhelji. Konferencija počinje u 18h, a nakon nje učesnici će se obratiti predstavnicima medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније