Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela ]

14. 12. 2021. 19:15 >> 19:34
1

KONSENZUS

Savjet EU usvojio zaključke o proširenju

Savjet EU usvojio je zaključke o procesu proširenja, saopšteno je nakon Savjeta ministara opštih poslova EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da zaključci postavljaju prioritete za rad koji predstoji Zapadnom Balkanu na putu ka EU.

"To je važan signal da je proširenje prioritet za EU", poručio je Varhelji na Tviteru.

Potpredsjednica Evropske komisije Vera Jurova kazala je da su zaključci "remek djelo evropske sposobnosti da pravi kompromise u duhu lojalne saradnje".

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije, Gašper Dožvan, kaže da je tekst zaključaka "balansiran i ambiciozan, i potvrđuje posvećenost Savjeta proširenju EU".

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo postigli konsenzus i usvojili zaključke o proširenju i stabilizaciji i pridruživanju uz koordinaciju slovenačkog predsjedavanja“, kazao je Dožvan.

Ističe i da zaključci uzimaju u obzir aktuelne događaje i naglašavaju važnost nastavka reformi.

Dovžan kaže da je kredibilan nastavak proces proširenja jedan od prioriteta slovenačkog predsjedavanja.

Ističe da su paralelno sa Savjetom održane i međuvladine konferencije sa Crnom Gorom i Srbijom.

„Zadovoljni smo da smo mogli da otvorimo novi klaster sa Srbijom prvi put nakon usvajanja nove metodologije i zadovoljni smo napretkom Crne Gore. Međutim, obje zemlje moraju da implementiraju reforme i to je od suštinske važnosti za napredak u procesu proširenja“, kazao je Dovžan.

Šta piše u zaključcima?

U zaključcima, Savjet EU snažno ohrabruje Crnu Goru da pokaže odlučnu političku volju, prevaziđe polarizaciju i pruži opipljive rezultate, posebno u kritičnim oblastima slobode izražavanja i medija i borbe protiv korupcije.

Takođe Crna Gora se podstiče da nastavi da rješava postojeće nedostatke u borbi protiv slučajeva organizovanog kriminala i zapljene i konfiskacije imovine stečene kriminalom.

“Savjet podsjeća na potrebu suočavanja sa stagnacijom implementacije ključnih reformi pravosuđa – uključujući važna, i još uvijek na čekanju, imenovanja u ključnim nezavisnim institucijama i pravosuđu”, navodi se u zaključcima.

Prioritet za dalji napredak u pristupnim pregovorima, a prije nego što se krene ka privremenom zatvaranju ostalih poglavlja, ostaje ispunjenje privremenih mjerila vladavine prava postavljenih u poglavljima 23 i 24, ističe se u zaključcima Savjeta.

"Tek kada Crna Gora ispuni zacrtane kriterijume, EU će moći da postavi zahtjeve u oblasti vladavine prava kao završna mjerila, koje će Crna Gora morati da ispuni da bi zatvorila ova poglavlja“, navodi se u dokumentu.

Savjet takođe ponavlja da ukupan sistem vladavine prava mora da pruži opipljive rezultate i ojačana i održiva dostignuća.

„Kao što je takođe navedeno u Pregovaračkom okviru, napredak u ovim poglavljima je od suštinskog značaja i nastaviće da određuje tempo pristupnih pregovora u cjelini. Savjet očekuje da Crna Gora nastavi da nastavi svoj pristupni put sa više odlučnosti“, navode u Savjetu.

Savjet podvlači da je izborna reforma i dalje od vitalnog značaja za jačanje izbornog povjerenja, i poziva sve stranke da pokažu odgovornost i angažuju se u smislenom i inkluzivnom političkom dijalogu u parlamentu kako bi se izbjegla dalja polarizacija političkog pejzaža.

Savjet ponavlja pozive Crnoj Gori da garantuje sigurnu i povoljnu klimu za slobodu izražavanja i nezavisnost medija, uključujući intenziviranje napora u istragama i rješavanju slučajeva napada na novinare kao pitanje visokog prioriteta, i efektivnim suočavanjem sa dezinformacijama, onlajn uznemiravanjem i govorom mržnje.

„Osiguranje nezavisnosti javnih emitera i uspostavljanje efikasnog samoregulatornog mehanizma koji pokriva sva medijska tijela je ključna. Savjet ističe očekivanja snažnog političkog opredjeljenja i istinskog angažovanja svih relevantnih institucija i aktera u svim ovim nastojanjima“, navodi se u zaključcima

Nadalje, Savjet podstiče Crnu Goru da ojača nezavisnost nstitucija, posebno pravosuđa, i pokaže snažnu političku volju da nastavi rad na reformi javne uprave i jačanju administrativnih kapaciteta. Savjet u vezi s tim konstatuje da Crna Gora treba da obezbijedi zapošljavanje zasnovano na zaslugama i da zadrži EU ekspertizu u svojoj administraciji kako bi podržala proces pristupanja i pregovore i primijenila pravnu tekovinu EU.

U dijelu koji se odnosi na ekonomske reforme, Savjet primjećuje da je pandemija COVID-19 uzela težak danak po ekonomiju. Ipak, naglašavaju da je Vlada uspjela da nastavi da sprovodi neke od predviđenih reformi i ublaži finansijski rizik, dok je finansijski sektor ostao stabilan.

„Savjet podstiče Crnu Goru da u potpunosti implementira smjernice politike navedene u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga, uključujući smanjenje budžetskog deficita i odnosa javnog duga dok se oporavak učvrsti, jačajući fiskalno upravljanje i transparentnost i sprovodeći strukturne reforme“, ističe se u dokumentu.

Navodi se da Crna Gora ima konstruktivnu ulogu u regionanoj saranji i dobrosusjedskim odnosima, i pohvaljuje se dosljedna saradnja Crne Gore u vanjskoj politici, a posebno "kontinuirano potpuno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU".

Takođe pozdravlja se kontinuirano aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike.

 

  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније