Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 12. 2021. 10:33 >> 11:48

EP

EU da pomogne borbu protiv kriminala na Balkanu

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su tokom zasijedanja u Strazburu Izvještaj o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu. Poslanici su pozvali vlade u regionu da značajno povećaju svoje napore i nastave reformame u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. EU bi, prema riječima europoslanika, trebalo da podrži ove napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

Izvjestilac Lukas Mandl kazao je da je organizvani kriminal velika prepreka naporima društava na Zapadnom Balkanu da razviju svoje države i ekonomije.

“EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala”, istakao je Mandl.

Glavni faktori koji čine društva Zapadnog Balkana ranjivim, navodi se u izveštaju, su nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljavanja države, nejednakost i strano miješanje nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina.

Poslanici ističu i nedostatak istinske političke volje u borbi protiv organizovanog kriminala i “svjesni  izvještaja i optužbi o vezama između visokih političkih ličnosti i organizovanih kriminalnih grupa”, naglašavaju potrebu da se iskorijene političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom kroz jasne mjere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila.

Evropski poslanici osuđuju i “očigledan nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive i da se dosijei vrate vladama ako to žele”. Konstatuju i da su veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa postojale i prije raspada Jugoslavije i nastavljene su od kraja sukoba 1990-ih.

Naglašavaju da su borba protiv organizovanog kriminala i integracije u EU procesi koji se međusobno jačaju, pozivajući EU da ubrza proces integracije. U tom kontekstu, budući da izolacija podstiče kriminalne aktivnosti, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Savjet da bez daljeg odgađanja odobri liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Dopisnik RTCG iz Brisela, Ivan Mijanović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније