Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z. [ Mina ]

21. 12. 2021. 16:55   >>  16:56 2

REAGOVANJE DPS-A

"Kategorički odbijamo insinuacije MANS-a"

Informacije o prihodima Demokratske partije socijalista (DPS) i navodi o tome kako su oni navodno skrivani, novi su u nizu sve češćih primjera prizemnog populizma, koji nije zaobišao ni dio nevladinog sektora, kazali su iz DPS-a.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštili su da je DPS tokom 2019. i prošle godine iz budžeta prihodovao oko 6,1 milion eura, dok su podaci o njihovom trošenju tek djelimično dostupni.

Iz DPS-a su u reagovanju naveli da kategorički odbijaju insinuacije MANS-a.

Iz te partije su rekli da su apsolutno sve izvještaje i dokumentaciju o finansijskom poslovanju iz 2019. i prošle godine u predviđenom roku, poštujući zakone, dostavljali i Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) i Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

Iz DPS-a su kazali da su u potpunosti poštovali sve odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“O tome govore i izvješaji o reviziji za 2019. i prošlu godinu, od DRI u kojima su data pozitivna mišljenja na godišnje finansijske izvještaje i pravilnost rada”, navodi se u reagovanju.

Oni su dodali da nijednu primjedbu nijesu dobili ni prilikom kontrola koje je obavio ASK.

“Nadalje, upravo svi podaci o našem finansijskom poslovanju, uz prihode i rashode, nalaze se kod DRI, a još detaljniji - uz podatke o donatorima - kod ASK”, kaže se u reagovanju.

Iz DPS-a su, kada je riječ o zahtjevima MANS-a, istakli da su i njima dostavili većinu traženih odgovora, pritom poštujući da ne povrijede nijednu odredbu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Iz te stranke su podsjetili da političke partije sredstva za rad stiču iz javnih i privatnih izvora, i da članstvo i simpatizeri imaju zakonsko pravo na punu zaštitu prava koja se tiče političkog opredjeljenja.

“Ono spada u posebnu kategoriju ličnih podataka i važi poseban režim zaštite da se isti ne može obrađivati ako ne postoji prethodna pisana saglasnost osobe čiji se podaci obrađuju”, dodaje se u reagovanju.

Navodi se da su MANS-u dostavljene sve informacije koje su se odnosile na sve uplate i isplate sa žiro računa, ali uz zakonsku zaštitu ličnih podataka, koje podnosilac zahtjeva nije mogao dobiti iz razloga zaštite prava na privatnost lica na koje se odnose.

“MANS, ipak, nije bio uskraćen za informaciju o visini i datumu uplate, što ukazuje da je DPS dostavio tražene podatke, uz puno uvažavanje principa transparentnosti u postupku raspolaganja povjerenim sredstvima”, kaže se u reagovanju.

Dodaje se da je DPS prihodovao apsolutno u skladu sa zakonom.

“Uvijek ćemo biti prvi koji će nadležnim organima uvijek dati na uvid najdetaljniju dokumentaciju o finansijskom poslovanju”, rekli su iz DPS-a.

Iz te partije su poručili da nemaju potrebe da kriju bilo šta, a naročito ne da pribjegavaju kršenju bilo kojeg zakona.

“Stoga, uvijek ćemo svima biti na raspolaganju dok god to ne podrazumijeva ulazak u zonu kršenja zakona”, zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније