Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

23. 12. 2021. 20:40 >> 21:01
12

VUJANOVIĆ

Status CPC može se riješiti jedino kanonskim putem

Trenutno funkcionisanje parlamentarnog sistema u Crnoj Gori nigdje nije viđeno, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, gostujući u emisiji "Argumenti", na TVCG. On je poručio i da ne želi više da se bavi državnim ili partijskim pitanjima, kao i da nema informacije šta se dešava u DPS-u.

Vujanović je kazao da je CPC bila autoekfalna vjekovima, odnosno od 16 vijeka. Govoreći o sadašnjem statusu CPC, Vujanović je poručio da se to pitanje može jedino riješiti kanonskim putem.

“Ja ne vidim kako možete da riješite status neke crkve, sem kanonskim putem. To naravno ne znači da ona ne može da ima veliki broj vjernika ili veliki uticaj, da ne može da ima mrežu vjereskih objeka... ali u kanonskom smislu, kanonski put je taj koji mora da se riješi”, poručio je Vujanović.

Kazao je i da je imao dva otvorena razgovora sa mitropolitom CPC Mihailom.

“Vi imate jedan broj vjernika Crnogoraca, koji žele da budu u nacionalnoj crkvi i to im treba omogućiti. CPC jasno zastupa interese Crne Gore i to im treba uvažiti. Ali ja mislim da država ne treba da se bavi aktivnostima kojima će omogućiti da se poveća broj vjernika, da se izmjeni struktura što je postojeće stanje vjerskih objekata, to prosto ne može. To treba da bude uloga crkve”, poručio je Vujanović.

Nigdje viđeno funkcionisanje parlamentarnog sistema

Vujanović kaže da trenutno funkcionisanje parlamentarnog sistema u Crnoj Gori nigdje nije viđeno.

“Većina od 41 poslanika dala je podršku Vladi, a onda su dvije trećine odmah napravile distancu. Ta se Vlada više nije priznavala, a onda je Vlada prema DF-u pokazala isti odnos i došli smo u čudnu situaciju funkcionisanja parlamentarnog sistema koji nigdje nije viđen” naglasio je Vujanović.

Na pitanje da li je promjena vlasti rezultat loše politike DPS-a, Vujanović je kazao da dugo vršenje vlasti dovodi do toga da se produkuje neostvarenje onoga što se očekuje.

“Nemoguće je da u svim odlukama imate stopostotan uspjeh”, kazao je Vujanović.

On je naveo i da duga vlast donosi i ono što su negativni efekti vršenja vlasti.

“Ima i drugih slabosti, neostvarenih očekivanja, kadrovskih stvari koje su bile za kritiku, ali mislim da je presudno na rezultat uticala nepreciznost jednog dijela odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti koja je dovela do konfliktnosti sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom”, ocijenio je Vujanović.

On je saopštio da je zanimljivo da je 30. avgusta prošle godine napravljena demokratska smjena vlasti.

Vujanović je naveo da je promjena vlasti redovnost događanja u svakoj demokratiji, te da je pokazana politička zrelost i poslata poruka međunarodnoj zajednici.

“Nova većina je 9. septembra zaključila jedan dobar sporazum. Opredijelila se da se nastavljaju reforme, da se nastavlja sa EU integracijama, da se poštuju državni simboli, što znači da su prihvatili državni suverenitet Crne Gore”, rekao je Vujanović. Ono što je bilo kasnije je, kako je rekao, bilo nelogično.

Ne želim da se bavim državnim ili partijskim pitanjima

Vujanović je saopštio i da je bila logična njegova odluka da više ne bude na političkoj sceni nakon 25 godina obavljanja državničnih funkcija.

Vujanović je kazao više nije aktivan u DPS-u, te da nema informacije šta su planovi u partiji.

“Ja nemam nikavu informaciju iz DPS-a”, kazao je Vujanović. Navodi da je dobio ponudu iz DPS, u dva navrat je, kako kaže, razgovaaro i sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

“Moje je završeno, ja ne želim da se više bavim državnim ili partijskim pitanjima. Dijelim vrijednosti DPS-a”, kazao je Vujanović i dodao da je DPS za Crnu Goru uradio mnogo.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније