Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

RTCG Portal [ I. P. ]

25. 12. 2021. 08:23 >> 08:24
13

ŠOĆ

Vladom svi nezadovoljni, a niko ne smije da je sruši

Advokat Dragan Šoć ocijenio je da su svi jako nezadovoljni, ali ne smiju da je sruše jer su pod budnim okom koji su prije godinu dana glasali za promjene.

Šoć je emisiji Okvir na TVCG sinoć rekao da je i on jedan od onih koji je glasao za promjene, a koji nije zadovoljan kako funkcioniše crnogorska vlada.

"Nijesam zadovoljan kako je komponovana, po kojem principu, jer prosto nijesam pristalica radikalizama. Mi smo imali jedan relativno ustaljen sistem raspodjele i funkcionisanja i odjednom neko spoji četiri resora u jedno ministarstvo", rekao je Šoć.

On navodi da ovo nije nikakva ekspertska vlada: "Ekspertske vlade se prave za kratak period kada se treba premostiti određena politička kriza".

Pitao je i koji je to ekspert koji se školuje za ministra socijalnog staranja.

"Koji se to ekspert školuje za ministra policije? Nema toga. Problem je da su i oni koji zadržavaju vladu jako nezadovoljni, ali osjećaju opasnost da ih ipak posmatraju njihovi birači. I svi bi oni da je sruše, ali da ne budu oni krivi za to", istakao je Šoć.

Da bi se nešto promijenilo, kazao je on, Vlada prvo mora da se smijeni, a to se, navodi, može desiti na dva način.

"Jedan je da ona ili premijer podnesu ostavku, a drugi je način da se izglasa njeno nepovjerenje. Kad bi došlo do toga, sljedeći je red poteza: mandat se vraća u ruke predsjednika države, on je taj koji daje mandat sljedećem mandataru. On može da ga da bilo kome. Predsjednik čeka da neko dođe i kaže da ima podršku 41 poslanika", kazao je Šoć.

Uobičajeno je, kako navodi, da se Predsjedniku "javi neko ko je obezbijedio tu podršku".

"To je sad pitanje, da li je uopšte moguće više okupiti ovu većinu oko nekog novog imena, imajući u vidu što se izdešavalo ove godine. Skeptičan sam prema tome. Moguće je da se formira i druga većina, u okviru istog mandata parlamenta, znači on se ne prekida, nego se jedna vlada mijenja drugom vladom, i ta druga većina može da bude većinska podrška manjinskoj vladi", istakao je Šoć.

Sve to može vrlo kratko da traje, i predstavlja uvod u pripremanje novih izbora.

"Ili, što je meni najbliže pameti, ako bi se politički akteri ponašali onako kako su se do sad ponašali, da Predsjednik države može da izabere bilo koga, za kojeg zna da ne može da obezbijedi većinu i pusti ga da istroši svoj rok od tri mjeseca, i ovaj da kaže: Gospodine Predsjedniče, osim što sam se slikao, i bio intervjuisan, nijesam uspio da obezbijedim podršku parlamenta i vraćam mandat. To se zove samoubistvo skupštine, da se ide na nove izbore", rekao je Šoć.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније