Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

28. 12. 2021. 21:39 >> 21:50
6

EMISIJA "AKCENTI"

"Memorandum može biti i stepenica ka novoj vladi"

Memorandum o saradnji dijela partija iz vasti i predstavnika manjinskih naroda korak je ka pomirenju Crne Gore i ka udruživanju svih kvalitetnih potencijala na platformi evropskog i građanskog koncepta, gdje su svi koji dijele ove vrijednosti dobrodošli, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović u emisiji "Akcenti" na Televiziji Crne Gore (TVCG).

Predstavnici Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Saveza građana CIVIS i manjinskih stranaka – Bošnjačke stranke, Albanskog foruma (AA, DSA), FORCE i Albanske koalicije Jednoglasno (DP, DUA, DS) potpisali su sredinom ovog mjeseca Memorandum o saradnji.

"Manjine su odlučile da budu aktivnije u društveno političkom životu. U ovom vremenu institucionalne, političke i zdravstvene krize potrebna je nova energija koja će zaustaviti nacionalnu, vjersku i svaku drugu podjelu u našem društvu", kazao je Ibrahimović.

On je kazao da spisak potpisnika nije konačan i ta su pozvani koji dijele iste i slične vrijednosti.

Predsjendik BS je kazao da Memorandum doživljava kao prvu stepenicu ka pravom pomirenju Crne Gore i na putu ka demokratskim i evropskim vrijednostma.

"A zašto ne bi druga stepenica bili i razgovori o nekoj novoj Vladi?", naveo je Ibrahimović.

Razočarani bivšim partnerima, bili kao ukras

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je da su u njegovoj koaliciji i partiji malo razočarani bivšim koalicionim partnerima, zbog, kako je naveo, neiskrenosti koju su imali u prošlosti.

"To partnerstvo je izgleda bilo kao ukras za vanjsku upotrebu, jer naši zahtjevi su se sporo rješavali. Da ne spominjeom koliko je trebalo za Opštinu tuzi ili upotrebu nacionalnih simbola i stoga vidim da su očekivanja od ovog Memoranduma različita", kazao je Nimanbegu.

On je rekao da je Memorandum osnova za razgovor među partijama. Iz njegovog iskustva, kako je kazao, različiti su motivi pojedinih partija, ali bitno je da se uspresrijede na evropski put i da se razvojne politike ne vode iz Podgorice kao do sada.

"Neki Memorandum vide kao uvod u novu Vladu, neki ga možda koriste koa što je DPS radio da se skrivaju iza manjina, ali evidentno je da je za partije u vati ko korak nazad, to priznanje da ovakva Vlada nije bila optimalna. Ja sam govorio da je ova Vlada nametnuta parlamentu, jer saradnje nema. Poslanici su bii primorani da glasaju za nešto što smatraju da nije održivo", kazao je Nimanbegu.

On je kazao da je potpisao Memorandum jer su unijeli neke snažnije zahtjeve, kada je riječ o zastupanju manjinskih naroda.

"I pored ustavnih obaveza, mi smo se godinama borili za nešto što piše u Ustavu i, naravno, nismo se izborili do kraja", rekao je Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније