Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 01. 2013. 12:53   >>  12:54

Pregovori sa EU

Poglavlja o životnoj sredini i poljoprivredi među najtežim

Šef Misije u Briselu, Ivan Leković smatra da će Crnoj Gori u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) najteža poglavlja, osim 23 i 24, biti ona o zaštiti životne sredine i poljoprivredi, za koja će trebati najviše novca i administrativnih kapaciteta.

Leković je kazao da se poglavlja 23 i 24 uobičajeno smatraju teškim, budući da ispunjavanje kriterijma u oblasti vladavine prava podrazumijeva krupne i dalekosežne reforme sistema pravosuđa, zaštite ljudskih prava, politike migracije i azila, vizne politike, borbe protiv organizovanog krimnala i korupcije.

Novi pristup u pregovorima koji je inicirala Evropska komisija, a prihvatile države članice, kaže Leković, upravo podrazumijeva da će Crna Gora ta poglavlja otvoriti na početku, a zatvoriti na kraju pregovora.

“S druge strane, ako posmatramo neophodna finansijska ulaganja i administrativne kapacitete kao mjerilo težine nekog poglavlja, onda se među težima svakako nalaze zaštita životne sredine, poljoprivreda i slično”, kazao je Leković agenciji MINA.

Crna Gora je, kako je rekao, u najkraćem roku od svih zemalja centralne i jugoistočne Evrope prešla put od obnove nezavisnosti do otvaranja pristupnih pregovora sa EU.

Leković smatra da je za Crnu Goru, kao malu državu, veoma važno u nastavku pregovora težiti planiranju i upravljanju raspoloživim resursima kako bi bili što spremniji za otvaranje pojedinih poglavlja, a samim ti će ravnomjerno napredovati i u njihovom zatvaranju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније