Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 12. 2013. 21:34 >> 12:20
22

"U CENTAR"

Đukanović: Vlada je funkcionalna

Funkcionalnost Vlade, uprkos razlikama koalicionih partnera u vlasti, nije ugrožena, poručio je premijer Milo Đukanović, gostujući u emisiji ''U Centar'' Televizije Crne Gore. Premijer je poručio da bi partneri trebalo, uprkos razlikama, prvenstveno da rade u pravcu onoga što smatraju da je interes građana i države i poručio da bi odmah podnio ostavku, kad bi uočio disfunkcionalnost i blokadu rada Vlade.

Govoreći o rezultatima posjete princa Muhameda Crnoj Gori, predsjednik Vlade je istakao da će se ovih dana zaključiti ugovor o gradnji turističkog rizorta na Kraljičinoj plaži između Bara i Budve.

"To je bila prilika za detaljne razgovore o nekim strateškim infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori. Dogovorili smo da sljedećih sedmica eksperti posjete Crnu Goru i da se upoznaju s mogućnostima Luke Bar, saradnje u oblasti avio-prevoza i još nekim drugim oblastima.

"Drago mi je da je Princ Muhamed, vladar Abu-Dabija, bio u Crnoj Gori. Riječ je o iskrenom prijatelju Crne Gore. Mi smo i do sada u nekoliko navrata to prijateljstvo osjetili i kroz podrtšku u nevoljama, kao što je to bilo prilikom požara u izbjegličkom kampu na Koniku ili prilikom elementarne nepogode u februaru 2012. kada je Crna Gora bila blokirana snijegom", istakao je premijer Đukanović.

"Nije tačno da je Crna Gora bila pred bankrotom", rekao je Đukanović ističući da su sve države Evrope, a Crna Gora posljednja među njima, pribjegle kriznim zakonima kako bi ublažile ekonomsku krizu.

Đukanovića ne iznenađuju posljednje ocjene bivšeg guvernera Ljubiše Krgovića.

"To su gubitnici, koji su izgubili poziciju. On govori o problemima koji su nastali kada je on bio guverner Centralne banke Crne Gore", rekao je Đukanović ističući da Krgoviću, u tom periodu, niko nije uskraćivao pravo da radi posao na najbolji način.

Prema Đukanovićevim riječima u svakoj sljedećoj godini imaćemo veći rast ekonomije.

"Informacije koje imam govore da smo na domak rješenja da će poreski dug EPCG biti naplaćen i da to neće ugroziti tu kompaniju. Ni na tu temu ne bi trebalo da bude problema kada je u pitanju realizacija budžeta", rekao je premijer Đukanović.

U odnosu na pitanje crkve u Crnoj Gori Đukanović je rekao da je stav DPS-a jasan i da poštuje pravo na vjersko opredjeljenje.

"Ako bi došlo do homogenizacije u državi po pitanju crkve to bi bilo dobro", rekao je Đukanović.

"Do ovog trenutka funkcionalnost Vlade nije ugrožena", rekao je Đukanović u emisiji "U Centar".

Na pitanje da li će doći do normalizacije odnosa na relaciji DPS-SDP, Đukanović je odgovorio da je njegovo očekivanje da se maksimalno potvrđuje odgovornost prema onome što su državni interesi i onome što je volja gradjana.

"Mi možemo da se razlikujemo, ali mislim da ispred sebe moramo imati jasan odgovor - a šta sjutra?", rekao je Đukanović.

„Svaki slobodan čovjek ima pravo na svoje izjave. Smatrao bih nedostojanstvenim da ja sada tražim objašnjenje koje su bilo meni lično ili kao lideru upućeni u javnosti“, istakao je Đukanović odgovarajući na pitanje kako tumači najave lidera Socijaldemokratske partije Ranka Krivikapća koji je pred lokalne izbore na Cetinju najavio moguću saradnju sa Pozitivnom Crnom Gorom i Forumom 2010.

"Ja ne mislim da je bilo ko, a ne rukovodstvo SDP neodgovorno da eksperimentiše u jednoj sredini (Cetinju). Procijenili su da DPS gubi rejting, a da DF i Pozitivna dobijaju rejting i da je procjena da im se treba približiti. Ne vjerujem da je u SDP postojala percepcija da je DF demokratizovan toliko da im to prikriva slabosti", kaže permijer Đukanović.

"Vlast se u Crnoj Gori ne može kupiti, to je priča nemoćnih političkih gubitnika koji sjede u kafićima i tvituju", rekao je Đukanović.

"Koalicioni partneri trebalo bi da na pravi način protumače poruku biračkog tijela nakon izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici", rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje o najavama SDP-a da nakon izbora u Certinju neće praviti koaliciju sa DPS-om.

"O tome nijesam razgovarao s liderom SDP-a Rankom Krivokapićem, rekao je premijer.

Prema njegovim riječima birači su rekli šta misle o takvim najavama.

„Znate, svako od nas ponekad pomisli da vrijedi više nego što vrijedi“, napomenuo je premijer i lider DPS-a.

Premijer Đukanović je izjavio da se poziv srpskim strankama za učešće u vladi najmanje odnosio na Novu srpsku demokratiju.

"Požurio je Andrija Mandić da odgovori negativno kako bi ohrabrio druge da ne razmišljaju u tom pravcu", rekao je Đukanović dodajući da u Beogradu nije bilo razgovora sa zvaničnicima u Srbiji o posredovanju sa srpskim strankama u Crnoj Gori.

Premijer Đukanović izjavio je da CG i Srbija danas prije svega svoje odnose grade na interesima.

"Interes je graditi društva koja će počivati na evropskim vrijednostima, što je put ka EU i NATO", rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da se prilikom nedavne posjete Beogradu osjećao prijatno.

"Veliki je iskorak kada sada sa svih adresa u Srbiji čujemo: "Crna Gora je nezavisna država"", istakao je on.

EMISIJU "U CENTAR" MOŽETE POGLEDATI  OVDJE.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније