Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 12. 2013. 08:44 >> 08:57
1

POSP

Poboljšati koordinaciju u borbi protiv kriminala

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) ocijenio je da je korupcija i dalje široko rasprostranjena u Crnoj Gori, a u usvojenoj Deklaraciji izražava se zabrinutost zbog nepostojanja presuda za tu pojavu na visokom nivou.

POSP je, u Deklaraciji i preporukama usvojenim u četvrtak na zasijedanju u Strazburu, ukazao na potrebu normativnog preciziranja za ostvarivanje nadležnosti Odbora za antikorupciju, polazeći od značaja za proces evropskih integracija.

“Potrebno je, takođe, poboljšati koordinaciju između tijela koja sprovode zakonodavstvo i pravosuđe u borbi protiv organizovanog kriminala.
Izražava se ozbiljna zabrinutost zbog poništavanja više prvostepenih presuda u slučajevima vezanim za organizovani kriminal“, kaže se u Deklaraciji.

Konstatovano je da Anketni odbor, obrazovan radi ispitivanja navodne zloupotrebe javnih sredstava za partijske političke svrhe „na žalost, nije donio političke zaključke u svom završnom izvještaju“, prenose podgaorički mediji.

Odbor je ponovo pozvao pravosudne vlasti da u potpunosti i što je prije moguće istraže aferu Snimak i da procesuiraju aktere.

“POSP poziva političke paratije i njihove članove da podrže takav proces i da se uzdrže od opstrukcija, doprinoseći tako jačanju političkog integriteta i snažanju demokratskog sistema u Crmnoj Gori”, kaže se u Deklaraciji.

POSP je pozdravio napredak Crne Gore u evropskim integracijama, posebno u svjetlu otvaranja 23. i 24. pregovaračkog poglavlja.

U Deklaraciji sa preporukama pozdravljeno je snaženje nadzorne uloge Skupštine, kroz kontrolna i konsultativna saslušanja, i poziva na njeno dalje jačanje.

“Poziva se Skupština, odnosno nadležno skupštinsko tijelo, da se u saradnji sa Vladom ovo pitanje mnormativno definiše i da sagleda potrebu izmjene Zakona o parlamentarnoj istrazi u cilju daljeg jačanja ovog institute”, kaže se u preporukama Odbora.

Pozdravljen je, kako je ocijenjeno, efikasan rad Ustavnog odbora Skupštine, nakon koga je uslijedilo usvajanje ustavnih amandmana na plenumu.

POSP je izrazio zabrinutost zbog niskog povjerenja u izborni process u Crnoj Gori i učestalih sumnji u zloupotrebu državnih resursa, ali je ohrabren rad Radne grupe na izbornom zakonodavstvu.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније