Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

19. 01. 2022. 15:08   >>  15:12 31

BEČIĆ SMATRA

Najava klasičnog pokušaja ustavnog puča

Povodom aktuelne političke situacije u Crnoj Gori građanima se obratio predsjednik parlamenta i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, koji je ocijenio da je prethodnih dana i nedjelja na sceni, kako je rekao, najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izborne volje građana i svih postulata demokratije.

Bečić podsjeća kako su građani 30. avgusta glasali za promjenu, a ne za prevaru.

"Crna Gora glasala je za suštinske promjene, odbacivanje loših i pogubnih praksi koje su trajale 30 godina, a čiji su nosioci bili DPS i njegovi sateliti, politički poslušnici, medijske sluge i mafijaški saradnici. Takvo opredjeljenje građani Crne Gore potvrdili su i na svim lokalnim izborima od tada, a poseban pečat dale su ubjedljive pobjede koje smo ostvarili čak i u tradicionalnim uporištima sadašnje opozicije", rekao je Bečić.

U izbornoj kampanji, kako je rekao, "svi politički subjekti koji su kasnije formirali parlamentarnu većinu su jasno saopštili da sa DPS-om neće praviti bilo kakve kombinacije nakon izbora".

"Jasno i eksplicitno. I šta imamo sada. Da oni koji su vam se kleli da sa DPS-om neće ići u bilo kakve varijante, a i prije samo mjesec dana tvrdili da sa ovakvim DPS-om neće nikada imati bilo šta, nude takvom DPS-u da mu prinesu na tacnu slobodarske glasove građana Crne Gore i da zajedno formiraju parlamentarnu većinu. To se zove politička prevara", rekao je Bečić.

Političko je licemjerstvo je, kaže, "da oni koji su odbili rekonstrukciju Vlade insistirajući na ekspertskoj Vladi, sada iskazuju spremnost da zajedno sa DPS-om forimiraju političku Vladu".

"Da oni koji su jedini imali svoje političke predstavnike u Vladi, sada hoce sa DPS-om da sruše tu Vladu. To se zove politićki nemoral. Da oni koji su tvrdili da imaju spiskove DPS poslanika i funkcionera koje će da procesuiraju zbog kriminala i korupcje, sada sa tim ljudima žele zajedno da vrše vlast i odbijaju da saopšte ko im je nudio 21 milion za izdaju narodne volje. To se zove politički kukavičluk. Da oni drugi koji su nastali na otklonu od kriminala i korupcije DPS-a i čiji su članovi decenijama šikanirani zajedno sa svima nama od tog po mnogo čemu monstruoznog sistema vladanja, sada iskazuju spremnost da razgovaraju o formiranju Vlade čiji bi ključni oslonac bio DPS. To se zove politička izdaja", rekao je Bečić.

Kada, kako je ocijenio, "spojite političku prevaru, političko licemjerstvo, politički nemoral, politički kukavičluk i političku izdaju dobijate veliku narodnu izdaju".

"Izdaju epskih razmjera. Izdaju vijeka. Izdaju kakvu ne pamti Crna Gora. Političke funkcije su prolazne, sve to kao i mnogo drugog u životu dolazi i prolazi, pa se nešto i ponovo vraća, ali slobodu i čiste ruke kad izgubite jednom nikada više ih ne možete povratiti. Zato, ako izdaja narodne volje dovede do toga da ponovo budem opozicioni poslanik, bice mi čast da nastavim da predvodim nepokolebljivi i hrabri narod Crne Gore svih vjera i nacija, jer će ova prevara ako se kojim slučajem nasilno realizuje, trajati taman koliko i one koje su realizovali Pozitivna Crna Gora i pojedini lokalni izvođači sličnih akcija u Nikšiću, Budvi i drugim gradovima", kazao je Bečić.

Kazao je da on može da bude sve u životu, "od najobičnijeg crnogorskog radnika i rodoljuba do najvišeg državnog zvaničnika, ali izdajnik nikada".

"Za mene sloboda i čiste ruke nemaju cijenu. Biće mi čast da budem smijenjen zbog svoje ideje, a to je ideja da bude narodna volja, a ne mafijaška volja. Ja te principe ne mogu da izdam. Ja ne mogu da izdam onog kom služim, a to je narod Crne Gore. Narod Crne Gore je jedino pravo bogatstvo Crne Gore. Ali ona manjina političkih aktera koji su sluge interesa neformalnih centara moći, zavisnici od privilegija i funkcija, ti ljudi su za prezir od strane cijele Crne Gore", kazao je Bečić.

Upravo njima je, kako navodi, najviše stalo da Crna Gora svaka dva mjeseca upada u novu političku krizu, njima je u interesu da sav napredak koji smo napravili ostane u sjenci nametnutih podjela i razdora.

"Uzdignute glave ću i dalje stajati sa protivnicima bivšeg režima, protivnicima povratka u prošlost i protivnicima nazadnih pećinskih nacionalista – čiji je cilj uvijek da nas posvađaju, podijele i opljačkaju. U ovih godinu i po dana bez obzira na zatečeno i veoma teško stanje i ogromne opstrukcije, ucjene, uslovljavanja i druge poteškoće urađeno je mnogo. Ostvarena su brojna istorijska dostignuća. Ekonomski smo konsolidovali zemlju. Radili smo za platu i ništa mimo plate. Povećali smo plate, penzije, staračke naknade, uveli dječije dodatke i besplatne udžbenike, vratili naknade majkama, obezbijedili veliko povećanje plata, kao i besplatno ljetovanje ili zimovanje za sve zdravstvene i prosvjetne radnike, donijeli novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, izabrali novi Tuzilački savjet, uveli Njegošev dan kao državni praznik, obezbijedili energetsku stabilnost, ispravili poluvjekovnu nepravdu prema mještanima Valdanosa, razmotrili sve predloge zakona, sproveli revolucionarne promjene u Parlamentu izgradivši ga u jaku i moćnu instituciju, i još mnogo toga.", kaže Bečić.

Sve smo, kaže, to uradili: "Ali nešto nismo uradili! Nismo imali nijednu optužbu za organizovani kriminal. Nismo imali optužbe za korupciju. I izgleda nešto veoma bitno nismo uradili –Nismo čuvali sebi leđa. Nismo ušli u izdajničke dogovore. Nismo bili podmukli i pokvareni. Nismo izdali. Oni koji to planiraju uraditi krili su se iza manjina, a pojedini iza velikih koalicija".

"Ne možete se ni sakriti iza bilo koga, ovo je zemlja u kojoj svi sve znaju. Nemojte da potcjenjujete građane Crne Gore, niko ovdje nije ni glup ni lud. Vidi vas narod, vidi vas Crna Gora! Ko se god pokušao poigrati sa voljom naroda ili ko je god potcijenio narod Crne Gore doživio je veoma brzo hladan tuš. U pamet se dok još nije kasno. A, ovo stalno obesmišljavanje i demokratije i Ustava mora prestati. I prestaće, to vam ja obećavam", rekao je Bečić.

Ako bude, kako kaže, smijenjen od strane pučista, "to će mi biti velika čast i čist ću izaći pred građane Crne Gore".

"Snage imam više nego ikada, a volje još više, da stanem na čelo duha 30. avgusta 2020. i povedem protivnike bivšeg režima i pećinskog nacionalizma, a sada i protivnike izdajnika, na novi put pobjede evropske, razvijene, poštene, ponosne i srećne Crne Gore. A, vas ako nije sramota, izdajte narod, znaće narod da to prepozna", poručio je Bečić.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније