Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 12. 2013. 14:15 >> 14:31
17

ULJAREVIĆ SMATRA

Đukanović ozbiljno upozorio SDP

Poziv lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, prosrpskim partijama, za koalicionu saradnju ozbiljno je upozorenje Socijaldemokratkoj partiji, koja će morati da povuče određene političke poteze i obezbijedi jedinstven i jasan politički kurs, ocijenila je analitičarka Daliborka Uljarević.

Ona smatra da su dobri odnosi na relaciji lidera DPS-a i Srpske napredne stranke otvorili prostor da DPS krene u širenje svog koalicionog kapaciteta, što je, dodala je, Đukanović i potvrdio pozivom u koaliciju prosrpskim partijama u Crnoj Gori.

“Naravno, ovo je svakako ozbiljno upozorenje manjem koalicionom partneru koji će morati da povuče određene političke poteze, a prije svega da obezbijedi jedinstven i jasan politički kurs”, rekla je Uljarević agenciji MINA.

Ona smatra da je poziv da se formira državotvorni blok direktan i dobar odgovor SDP-a na poziv DPS-a za koaliciju prosrpskim partijama.

“Pri čemu treba imati u vidu da to eventualno formiranje državotvornog bloka ne smije ići u pravcu ponovnih otvaranja priča o nacionalnom identitetu i podjela po tom osnovu, već da takozvani državotvorni blok mora biti zasnovan na zalaganju za evropeizaciju i odbranu građanskih vrijednosti u Crnoj Gori”, dodala je Uljarević.

Upitana da li očekuje da ijedna od tih inicijativa bude sprovedena u praksi, ona je rekla da su sve opcije moguće, od širenja koalicije, do razlaza DPS-SDP saveza i pravljenja novih koalicionih struktura.


“Političke tendencije će biti znatno jasnije nakon izbora u Pogorici”, poručila je Uljarević. Ona smatra da trenutni nivo nesporazuma na relaciji DPS-SDP ne mijenja mnogo poziciju opozicije.

“To kreira dobru osnovu, ali da bi opozicija zaista iz toga profitirala onda mora dobro preispitati sopstvene strategije i postati daleko proaktivnija. Konačni razlaz DPS-a i SDP-a donio bi željenu dinamiku političkim procesima u Crnoj Gori, ali i novu šansu opoziciji da značajno artikuliše dešavanja”, poručila je Uljarević.

Prema njenim riječima, odluka predstavnika SDP-a u Beranama govori o trenutnom stanju i poziciji te stranke.

“Očigledno je da unutar SDP-a postoje različiti pogledi u odnosu na buduće pozicioniranje ove stranke na crnogorskoj političkoj sceni, što rezultira i različitošću u javnim izjavama i postupanju na svim nivoima, a što nije baš dobar recept u postojećoj političkoj situaciji”, kazala je Uljarević.

Kako je rekla, iz tog bi naučena lekcija za SDP trebalo da bude da što prije zauzme jasan politički kurs na najvišim organima stranke, koji će svi morati poštovati, ali će istovremeno i javnost biti načisto sa tim gdje je trenutno i gdje planira da ide SDP.

“U protivnom, flertovanje sa različitim stranama napraviće ozbiljnu političku štetu samom SDP-u”, zaključila je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније