Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

20. 01. 2022. 16:51   >>  17:04 1

ĐUKANOVIĆ-TIMONIJE

Za Crnu Goru integracija ostaje ključna

Za Crnu Goru integracija ostaje ključna, a konsolidacija vlasti, stabilizacija prilika i puni fokus na reforme su jedini put, što želi i ogroman broj građana Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sastanka sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijevom.

"Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijevom, na njegovu inicijativu, u okviru predstavljanja ciljeva i prioriteta francuskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Đukanović je čestitao na preuzetom predsjedavanju i odlično izabranom motou ocjenjujući da su upravo te tri riječi – oporavak, snaga i pripadnost – odgovor na realno stanje u Evropi i ono što su prioriteti EU i Evrope.

Konstatovao je zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa Crne Gore i Francuske, pohvalio aktivnosti dvije ambasade, kao i dijalog dvije vlade, i ponovio želju da se kalendar francuskih zvaničnika u regionu proširi i na Crnu Goru. Zahvalio je na pomoći Francuske u periodu suočavanja s pandemijom, što Crna Gora doživljava i kao gest prijateljstva.

U odnosu na unutrašnje stanje u zemlji, Predsjednik je ocijenio da je započet proces konsolidacije koji je bio neophodan nakon što je prethodnih gotovo godinu i po dana pokazalo ozbiljne probleme u funkcionisanju vlasti uzrokovane odnosima prije svega na relaciji Vlade i parlamentarne većine, a koji su posljedično doveli i do problema sa EU, što je registrovano i u posljednjem izvještaju EK.

Predsjednik je kazao da ćemo u narednih mjesec dana vidjeti šta će se i u kom pravcu dešavati, naglašavajući da zadatak svake vlade u Crnoj Gori mora da budu zdravstveni i ekonomski oporavak, povratak funkcionalnosti institucija sistema i deblokada pregovaračkog procesa, prije svega u vezi sa blokadom tužilačko-sudske vlasti i poglavljem 23.

Pozdravio je odluku Francuske da Zapadni Balkan stavi kao jedan od prioriteta svog šestomjesečnog predsjedavanja.

Ponovio da je integracija uslov stabilnosti ovog regiona. Ako to shvatimo na svim adresama i u regionu i u EU, siguran sam da ćemo se odmah opredijeliti za taj put. U suprotnom, svi ćemo gubiti vrijeme, kazao je Predsjednik.

Ambasador Timonije je zahvalio na prijemu i izrazio saglasnost u pogledu optimizma i neophodnosti davanja dinamike evropskom procesu u Crnoj Gori, navodeći da posljednja istraživanja EU potvrđuju da je evropski projekat ono što spaja i ujedinjuje građane Crne Gore.

"Ta podrška daje zadatak Francuskoj kao predsjedavajućoj da ne razočara. A da ne bismo razočarali, moramo bili realistični i otvoriti perspektivu, navodi ambasador, što je bila i jučerašnja poruka predsjednika Makrona u vezi sa Zapadnim Balkanom", poručio je Timonije.

Timonije je najavio konferenciju o Zapadnom Balkanu koja će biti održana u junu, sa fokusom na ekonomske činioce, civilno društvo i mlade, i sa namjerom da poveća dostupnost evropskih fondova u tim oblastima.

"Francuska će pružiti podršku u oblasti vladavine prava, sa željom da Crna Gora do kraja juna ostvari neophodan iskorak u poglavlju 23. Crna Gora treba da zadrži svoj status lidera u integracijama i potrebno je da svojom mudrušću usmjeravate društvo ka vrijednostima o kojima govorite", naglasio je ambasador Timonije, uz ocjenu da EU ne može ići brže od društva

Sagovornici su razmijenili mišljenja o regionu, uz saglasnost u pogledu neophodnosti otpočinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Predsjednik Đukanović je naglasio da se ne smije dozvoliti da se bilateralna pitanja prelamaju preko jedinstva EU. 

"Takođe, saglasili su se da je za rješavanje problema i izazova regiona neophodno zajedničko djelovanje međunarodne zajednice u čijem epicentru mora biti Evropa, odnosno EU", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније