Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

24. 01. 2022. 11:10   >>  11:11 1

ZEKOVIĆ OCIJENIO

Da konačno dobijemo legitimnog i nezavisnog VDT-a

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković kazao je kako očekuje da će članovi Tužilačkog savjeta uvažiti upozorenje iz Evropske komisije i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi, te da se neće ići u dezavuisanje Ustava, već da ćemo konačno dobiti legitimnog i nezavisnog VDT-a, kakav je neophodan Crnoj Gori.

"Više puta ponovljeno upozorenje Evropske unije, ovog puta upućeno od šefice misije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa još jednom potvrđuje utemeljenost kritika SDP-a. Neusvajanje preporuka Venecijanske komisije stvara rizik od politizacije Tužilačkog savjeta, a neophodnost promjena u Tužilaštvu zloupotrijebljena je i iskorišćena za normativno nazadovanje koje omogućava političku kontrolu", rekao je Zeković.

Podsjeća da je SDP mjesecima insistirala, a što je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić uporno odbijao, na otvaranju dijaloga u Skupštini o neophodnim promjenama u Državnom tužilaštvu, kako bi dobili novog VDT-a koji bi imao legitimitet kvalifikovane većine u Skupštini i sa takvim legitimitetom unaprijedio rad ključne istitucije za vladavinu prava i proces integracija u EU.

"Izmjene zakona koje omogućavaju mandat bez legitimiteta, dezavuisanje Ustava i normativno nazadovanje nijesu put kojim treba ići, već je, kako ponavljaju i iz EU i Venecijanske komisije, neophodno doći do kandidata koji ima šire povjerenje. Kvalifikovana većina za izbor VDT-a je upravo predviđena da nijedna vlast, niti bivša niti buduća, ne mogu sa natpolovičnom većinom birati VDT-a, već je neophodno da on ima šire povjerenje", ističe Zeković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније