Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

24. 01. 2022. 21:08 >> 21:09

AMBASADA SAD

"Politički lideri da izbjegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku"

Američka ambasada u Podgorici pozvala je političke lidere u Crnoj Gori da izbjegavaju "zapaljivu" nacionalističku retoriku i da rade zajedno "na putu naprijed" za zemlju.

Na pitanje Glasa Amerike da li su Sjedinjene Države zabrinute da bi, u svijetlu svakodnevnih protesta i rasta političkih i etničkih tenzija, nestabilnost u Crnoj Gori mogla dodatno da se pogorša, iz ambasade je poručeno da "pažljivo prate situaciju u Crnoj Gori, ali da put naprijed moraju da utvrde njeni izabrani lideri kroz dijalog i u skladu sa demokratskim procesima".

"Pozivamo političke lidere da se izdignu iznad identitetske politike, izbjegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku i rade zajedno u interesu javnosti, da bi ponudili konstruktivan, produktivan put naprijed za crnogorski narod", navedeno je iz ambasade za Glas Amerike.

Takođe je ponovljen stav da će Sjedinjene Države sarađivati "sa bilo kojom demokratski formiranom vladom koja osigurava napredak Crne Gore na evroatlantskom putu, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, jačanje članstva u NATO-u i davanje podrške zajedničkim vrijednostima".

Iz američke ambasade u Podgorici Glasu Amerike je saopšteno i da u ovom trenutku nema planova za posjetu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Crnoj Gori. Crnogorski mediji su ranije javili da će Eskobar doći u Crnu Goru početkom februara.

Eskobar je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike rekao da će rešavanje aktuelne krize u Crnoj Gori zavisiti "od lidera zemlje i od glasača".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније