Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Mina ]

25. 01. 2022. 18:50   >>  18:50 8

BIBER

"Manjinska vlada trenutno najbolja opcija"

Manjinska vlada je trenutno najbolja opcija za Crnu Goru, jer izbori najvjerovatnije ne bi donijeli ništa novo, ocijenio je profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Biber je, za televiziju Nova M, kazao da bi u normalnim okolnostima izbori bili najbolja opcija za državu, ali da u trenutnim ipak vidi drugačiji scenario.

“Možda je manjinska vlada ipak najbolje rješenje, zato što ne postoje baš dobre okolnosti za nove izbore. Takođe, uopšte nije jasno da li će nakon njih doći do stabilne vlade”, naveo je Biber.

On je ocijenio da bi novi izbori samo produžili period neznanja i nestabilnosti.

“Manjinska vlada, u ograničenom mandatu, možda može da doprinese nekoj vrsti stabilnosti, nakon čega bi izbori rezultirali stabilnom vladom”, rekao je Biber.

On je kazao da je aktuelna Vlada potrajala više nego što je mislio.

“Nažalost, jako malo smo vidjeli posljednjih godinu i po. U tom smislu je to neophodno da se nesto promijeni u zemlji, zato što ipak treba da se riješi neko aktuelno pitanje”, kazao je Biber.

Prema njegovim riječima, sukobi i tenzije u zemlji su za svaku državu nepoželjne, i to se na kraju pretvori u izgovor da se ne bavi nekim pitanjima koja su ipak bitna za građane.

Biber je ocijenio da političari Zapadnog Balkana koriste trenutnu slabost procesa evropskih integracija, kako bi gurali svoju agendu.

On smatra da je uticaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) značajno umanjen, kao i da u slučaju Crne Gore, izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, nema tajno rješenje političkih problema.

“SAD je uvijek bolja nego EU da javno i glasno kaže svoj stav, ali sa druge strane neće moći potpuno promijeniti situaciju. Na kraju krajeva, to zavisi od domaćih političkih aktera i njihove volje da sarđuju”, rekao je Biber.

On je ocijenio da bi stvari umnogome olakšalo povlačenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dodajući da nije siguran koliko je to izvjesno.

“Najbolje što bi on mogao da uradi jeste da ode u penziju i da pusti druge da rade. Ali, naravno, to nije tako lako zato što on ima lični interes da ostane na javnoj poziciji”, kazao je Biber.

On je naveo da je malo vjerovatno da će Đukanović otići u penziju kao drugi političari.

“To je teško zamisliti i u tom smislu vidim da će njegova politička karijera i dalje biti prepreka za normalizaciju političkog sistema u Crnoj Gori”, naveo je Biber.

On je kazao da je uvijek bio prijatno iznenađen suživotom u Crnoj Gori, dodajući da nije lijepo čuti za najnovije uzavrele nacionalističke strasti, koje su eskalirale promjenom vlasti.

Prema ocjeni Bibera, te eskalacije su zaostavština Demokratske partije socijalista (DPS) koja, kako je naveo, nikada nije tražila širu građansku perspektivu.

Biber je zaključio da, iako je teško prognozirati, vjeruje da će Crna Gora opet izaći na put građanske države kada se situacija normalizuje.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније