Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ B.B. ]

26. 01. 2022. 16:46   >>  16:47

ASK

Funkcioneri da djeluju u skladu sa poštovanjem prava

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) apelovala je na nosioce najviših funkcija izvršne vlasti da svoje djelovanje zasnivaju na poštovanju prava. Odluka o Nacionalnom savjetu donijeta je suprotno odredbi člana 12 Uredbe Vlade, pa je, kako naglašavaju, zbog nepreciznosti i širokih diskrecionih ovlašćenja u pojedinim procedurama, stvoren prostor za različite zloupotrebe.

Iz ASK-a su, povodom smjene potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa mjesta predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, kazali da je načelo vladavine prava temelj funkcionisanja demokratske pravne države.

"To načelo podrazumijeva zahtjev za pravom ograničenom i odgovornom političkom vlašću koja, svojim djelovanjem, ostvaruje i štiti najširi korpus ljudskih prava i sloboda“, kaže se u saopštenju.

U ASK-u smatraju da je posebno važna i delikatna uloga nosilaca najviših funkcija izvršne vlasti, koji imaju pojačanu javnu odgovornost da ličnim primjerom i zakonitim postupanjem doprinose snaženju vladavine prava i integriteta javne uprave.

Iz ASK-a su, imajući u vidu kompleksnost i osjetljivost pitanja koje taj Savjet određuje kao svoju nadležnost, podsjetili na nalaze iz mišljenja na Odluku o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou od 19. aprila prošle godine.

Kako su kazali, u mišljenju se navodi da je Odluka o Nacionalnom savjetu donijeta suprotno odredbi člana 12 Uredbe Vlade, a da članovi tri, pet, šest, sedam i devet predmetne Odluke mogu dovesti do potencijalnih rizika.

"Od ugrožavanja javnog interesa zbog nedovoljne preciznosti, kao i uočenog nedostatka transparentnosti i širokih diskrecionih ovlašćenja u pojedinim procedurama, čime je stvoren prostor za različite zloupotrebe“, kaže se u saopštenju.

Kada je u pitanju član pet Odluke koji se odnosi na sastav Nacionalnog savjeta, Agencija je ukazala da njime nije definisana jasna struktura Savjeta kroz određivanje broja njegovih članova, kao ni kriterijumi po kojima će se vršiti njihov izbor, odnosno razrješenje.

"Time su ostavljena široka diskreciona ovlašćenja predlagaču da paušalno utvrđuje broj članova Savjeta, kao i da imenuje i razrješava njegove članove proizvoljno, u nedostatku kriterijuma“, navodi se u saopštenju.

Iz ASK su rekli da se u članu pet stav dva Odluke navodi da je potpredsjednik Vlade, po pravilu, predsjednik Savjeta, što je ujedno i jedini "okvirni“ kriterijum za izbor člana Savjeta.

"ASK smatra neopravdanim korišćenje zakonske mogućnosti izuzetka koji je ostavljen u ovom članu, te razrješenja predsjednika Savjeta iako obavlja funkciju potpredsjednika Vlade“, kaže se u saopštenju.

ASK je apelovao na nosioce najviših funkcija izvršne vlasti da svoje djelovanje zasnivaju na poštovanju prava.

Oni su ukazali da proizvoljnost i nepotpuni kriterijumi u normi, i druge nepreciznosti koje mogu dovesti do koruptivnog rizika neminovno narušavaju integritet, etičnost i transparentnost.

"Uzrokuju različite zloupotrebe i štete po javni interes, i otvaraju prostor za pojavu nekog od oblika koruptivnog ponašanja“, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima ASK-a, takvi postupci duboko zadiru i u vladavinu prava i ugrožavaju povjerenje građana u rad javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније