Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

26. 01. 2022. 19:16   >>  19:48 2

PIČ S BEČIĆEM

"Nećemo zauzimati bilo čiju stranu"

Specijalni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Ser Stjuart Pič saopštio je da ta zemlja neće zauzimati bilo čiju stranu, navodeći da će sarađivati sa svima koje crnogorski građani budu izabrali.

Sa Pičom se danas sreo predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić koji je, kako je saopšteno, istakao da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju dugogodišnje, prijateljske, savezničke i sadržajne odnose, te da će imenovanje Piča, koga karakteriše bogato diplomatsko, vojno i životno iskustvo, biti dodatni garant da će tradicija izvrsnih odnosa dvije zemlje biti praksa i u budućnosti.

Ser Stjuart Pič je istakao da je UK prijatelj Crne Gore i da će to biti i u budućnosti.

On je naglasio da Kraljevstvo snažno podržava i pozdravlja demokratske vrijednosti u Crnoj Gori, ali i tranziciju vlasti koja je trenutno dio tih vrijednosti.

"Dajemo snažnu podršku institucijama, vladavini prava i vašem sistemu uspostavljenom na taj način. Takvu vrstu podrške nastavićemo da pružamo na svim poljima”, kazao je Pič.

On je naglasio da demokratske i evroatlanske vrijednosti izdvajaju „ovaj kontinent od drugih”, te poručio da Velika Britanija podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Pič je naglasio da su vrata Velike Britanije u svakom trenutku otvorena za Crnu Goru, uz spremnost da se sarađuje na svim poljima od zajedničkoh interesa. On je potvrdio da rezultati koje je ostvario Parlament jesu zadivljujući.

„Zadivljeni smo rezultatima koje ste ostvarili. Naš stav je da nećemo zauzimati bilo čiju stranu, ali podržavamo demokratiju i institucije. Velika Britinija će uvijek podržavati pravo građana da biraju. Radićemo sa svima koje izaberu građanu. Mi se u taj proces nećemo miješati”, kazao je Pič.

Sa druge strane, Bečić je kazao da imenovanjem specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Velika Britanija pokazuje senzibilitet i posvećenost ovom dijelu Evrope.

Bečić je podsjetio na istorijsku smjenu vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine, potpisivanje Sporazuma tri nosioca pobjedničkih izbornih lista, koji je, kako je kazao snažna potvrda prozapadne, proevropske i prograđanske politike koju je u prethodnih godinu i po dosljedno vodila aktuelna vlast.

On je ponovio da se spoljnopolitički kurs Crne Gore snažno i u potpunosti oslanja na evropsku i evroatlansku agendu, kao i posvećenost jačanju dobrosusjedskih odnosa kao garantu mira i stabilnosti u regionu.

Predsjednik crnogorskog Parlamenta naglasio je da je naša zemlja geografski mala, ali kredibilna i pouzdana članica NATO saveza, te da je zagovornica politike otvorenih vrata.

„Crna Gora je snažno na evropskom putu i isporučenim rezultatima, stopostotno usklađenom spoljnom politikom sa politikom  EU i snažnom podrškom građana evropskom usmjerenju koja je trenutno na istorijskom maksimumu potvrđujemo da smo principijelni i dosljedni evropskim i evroatlanskim vrijednostima”, kazao je Bečić, dodajući da se za vrijeme nove vlasti gotovo za polovinu ta podrška porasla, te da nam od toga ne treba bolji dokaz koliko je Parlament posvećen prozapadnoj, proevropskoj, evroatlanskoj i građanskoj budućnosti Crne Gore.

Predsjednik parlamenta upoznao je specijacijalnog izaslanika, sa djelovanjem nove većine od uspostavljanja vlasti, te naglasio da je vlast preuzeta u jednom ekonomski, društveno i epidemiološki izuzetno složenom trenutku, ali i naglasio da se uspjelo, uz svu složenost političkih odnosa u zemlji, da se dođe do rezultata koji su neosporni, vidljivi i prepoznati.

On se osvrnuo i na izbor novog Tužilačkog savjeta, izbor Savjeta RTCG-a, ali čitav niz inovativnih rješenja i konkretnih projekata koji su realizovani u samom Parlamentu, čime su stvorene pretpostavke da najviši zakonodavni dom naše zemlje ponese epitet najtransparentnijeg u regionu, uzimajući u obzir i parlamente zemalja članica EU Hrvatske i Slovenije, te da sa domaćih i međunarodnih adresa bude prepoznat napredak u zakonodavnoj, kontrolnoj i nadzornoj sferi.

„Zakonodavna rješenja donijeta na sjednicama održanim krajem prošle godine ujedinila su Crnu Goru, i zato utoliko više i apsulutno iznenađuje sve ono čemu svjedočimo ovih dana. To nije dobro, jer Crnoj Gori treba stabilnost, unutrašnja kohezija, jer samo stabilna Crna Gora može napraviti iskorak ka EU”, kazao je Bečić, poručujući da je jedino, prema građanima pošteno rješenje, koje se trenutno nameće - novi izbori, naglašavajući da bi sve drugo bilo igranje sa izbornom voljom građana.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније